Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για την τύχη 12.000 προσφύγων από τη Συρία που παραμένουν στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας υπό ανθρωπιστικές συνθήκες που επιδεινώνονται συνεχώς.

«Οι ζωές των προσφύγων θα είναι σε κίνδυνο τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Έτσι σήμερα η UNHCR απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Ιορδανίας να επιτρέψει στους πρόσφυγες που παραμένουν στα σύνορα να εισέλθουν στη χώρα».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος της UNHCR είπε ότι η προεκλογική ρητορική στις Ηνωμένες Πολιτείες βλάπτει ένα ζωτικής σημασίας πρόγραμμα των ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση Σύρων και άλλων προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την έκκληση του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, να απαγορευθεί η είσοδος των μουσουλμάνων στη χώρα, η Φλέμινγκ είπε πως δεκάδες κυβερνήτες των ΗΠΑ έχουν μιλήσει ανοικτά κατά του προγράμματος επανεγκατάστασης.

«Ανησυχούμε πως η ρητορική που χρησιμοποιείται στην προεκλογική εκστρατεία θέτει σε κίνδυνο ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης το οποίο προορίζεται για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους – τα θύματα πολέμων που ο κόσμος είναι ανίκανος να σταματήσει», δήλωσε η Φλέμινγκ.