Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το απόγευμα σε μια διπλή επίθεση που διέπραξαν βομβίστριες-καμικάζι στην κωμόπολη Νταμπάνγκα, στην επαρχία του Απώτερου Βορρά του Καμερούν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας.

«Δύο γυναίκες ανατινάχθηκαν γύρω στις 18:00», δήλωσε ο Μιτζιγιάουα Μπακάρι, κυβερνήτης της επαρχίας του Απώτερου Βορρά, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο προσωρινός απολογισμός είναι επτά νεκροί, περιλαμβανομένων των δύο καμικάζι», πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο στρατιωτικοί, που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, «τραυματίστηκαν βαριά» στην επίθεση.

Η πρώτη βομβίστρια πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα σε μια οικία ενώ μια δεύτερη κοντά σε ένα συνεργείο, πρόσθεσε ο Μπακάρι.

Κατά τις αρχές, ανάμεσα στα θύματα είναι μια μητέρα και το παιδί της, καθώς κι ένας χωροφύλακας.

Η Νταμπάνγκα είναι μια μικρή πόλη στον δρόμο προς το Κουσερί, κοντά στο Τσαντ. Από το κοντινότερο χωριό της Νιγηρίας τη χωρίζει μόνο ένα μικρό ρέμα.

Στη Νταμπάνγκα είχε απαχθεί μια οικογένεια Γάλλων το 2013, πριν οι όμηροι απελευθερωθούν στη συνέχεια. Είναι η πρώτη φορά που η πόλη γίνεται στόχος επιθέσεων καμικάζι.

Πριν από μια εβδομάδα τέσσερις γυναίκες είχαν ανατιναχθεί στα περίχωρα της πόλης Φοτοκόλ, στην ίδια περιοχή του Καμερούν, όπου δρα η Μπόκο Χαράμ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε πολίτες, ανάμεσά τους ένας φύλαρχος.

Η Φοτοκόλ γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Την 9η Νοεμβρίου τρεις πολίτες είχαν σκοτωθεί σε επίθεση δύο βομβιστριών αυτοκτονίας κοντά σε ένα τέμενος.

Συνολικά, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις που αποδίδονται στους ισλαμιστές αντάρτες της Νιγηρίας στην επαρχία του Απώτερου Βορρά του Καμερούν από τον Ιούλιο. Η οργάνωση σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις, τις οποίες στέλνει να διαπράξουν συχνά μικρά κορίτσια.

Αν και έχει περιορίσει την εδαφική επέκταση της Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, η στρατιωτική συμμαχία χωρών της περιοχής που βρέχονται από τη Λίμνη Τσαντ (Νιγηρία, Τσαντ, Καμερούν, Νίγηρας) και του Μπενίν δεν καταφέρνει να ανακόψει τη δράση των ισλαμιστών. Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ συνεχίζονται, με τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι ειδικά να πολλαπλασιάζονται. Τα θύματά τους είναι κυρίως πολίτες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί.

Το αντάρτικο της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει πάνω από 2,5 εκατ. ανθρώπους στη Νιγηρία από το 2009.