Τέσσερις μήνες μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα των τελευταίων 25 χρόνων, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα πως η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα οδεύει προς την επίλυσή της.

Η πρώτη φάση του χρονοδιαγράμματος για τη σταθεροποίηση του πυρηνικού εργοστασίου θα ολοκληρωθεί σήμερα, μέσα στη διορία που είχε οριστεί, διεβεβαίωσε ο Καν ενώπιον του κοινοβουλίου, «είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη δεύτερη φάση», είπε.

Η κυβέρνηση και η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) που διαχειρίζεται το εργοστάσιο καταβάλλουν εδώ και πολλές εβδομάδες προσπάθειες να εγκαταστήσουν ένα σύστημα ψύξης των πυρηνικών καυσίμων για να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία των αντιδραστήρων κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου, μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο.

Ο Γκόσι Χοσόνο, ο υπουργός που έχει αναλάβει την διαχείριση της πυρηνικής κρίσης, θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σταθεροποίησης των έξι αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, οι τέσσερις από τους οποίους καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Θα παρουσιάσει επίσης έναν αναθεωρημένο «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση του πυρηνικού δυστυχήματος.