Στη σύλληψη 22 μαφιόζων προχώρησαν οι αρχές στη Σικελία, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ζητούσαν λεφτά για «προστασία» από εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Μπαγκερία, κωμόπολη σε μικρή απόσταση από το Παλέρμο, την πρωτεύουσα του νησιού. Ο πρώην αρχινονός της μαφίας Μπερνάρντο Προβεντσάνο είχε διαλέξει την περιοχή αυτή για την πρώτη περίοδο της μακράς φυγοδικίας του, η οποία είχε διαρκέσει συνολικά 43 χρόνια.

Η δικαστική επιχείρηση μπόρεσε να πραγματοποιηθεί χάρη στις καταγγελίες συνολικά 36 εμπόρων και επιχειρηματιών της περιοχής. Στην αρχή, παρουσιάσθηκαν στην τοπική διεύθυνση των Καραμπινιέρων 3 επιχειρηματίες, με συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες. Η έρευνα άρχισε και με την πάροδο των εβδομάδων κλήθηκαν να καταθέσουν άλλα 33 άτομα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν την σημασία της επιχείρησης, αφού πρόκειται για μια από τις λίγες φορές που σπάει το τείχος σιωπής το οποίο έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν οι εκπρόσωποι της μαφίας σε πολλές περιοχές του ιταλικού Νότου.

«Στην Μπαγκερία ο μαφιόζικος δασμός προστασίας είχε μετατραπεί σε πραγματικό φόρο, ουσιαστικά κανείς δεν μπορούσε να τον αποφύγει. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και για πρώτη φορά καταφέραμε να πετύχουμε μια τόσο ευρεία και αποδοτική συνεργασία», δήλωσε ο αξιωματικός των Καραμπινιέρων Σαλβατόρε Αλταβίλα.