Οι περισσότεροι Καταλανοί απορρίπτουν το σχέδιο των κυβερνώντων αυτονομιστικών κομμάτων της περιοχής για έναρξη πολιτικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία μέσα σε ενάμιση χρόνο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύεται σήμερα στην El Pais.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής μειώθηκε στο 41% από 45% που ήταν πριν από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, η δημοσκόπηση καταγράφει μείωση του ποσοστού αποδοχής του σημερινού επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, ο οποίος επιχείρησε αλλά απέτυχε να πραγματοποιήσει επίσημο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία τον περασμένο χρόνο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δεν τον θέλουν πλέον για ηγέτη τους.

Οι αυτονομιστές στην πλούσια αυτή περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας παρουσίασαν στο τοπικό κοινοβούλιο την Τρίτη τον οδικό χάρτη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τον οποίο ωστόσο μένει να εγκρίνει το Σώμα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι αυτονομιστές θα είναι άκυρο επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την απόσχιση κάποιας περιοχής.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Καταλονία τον Σεπτέμβριο, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή, αλλά δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους.

Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας σχετικά με το ποιός θα ηγηθεί της τοπικής κυβέρνησης. Αν δεν καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση, θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους περισσότερους Καταλανούς να επιθυμούν την παραμονή τους εντός της Ισπανίας με ταυτόχρονη όμως διασφάλιση μεγαλύτερης φορολογικής αυτονομίας και τη δια νόμου προστασία της γλώσσας και του πολιτισμού τους.

Ο Ραχόι, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τις προγραμματισμένες για τις 20 Δεκεμβρίου βουλευτικές εκλογές, συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες και σήμερα θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων Podemos και Ciudadanos για να συμφωνήσουν στο ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας ως πολιτική πλατφόρμα στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Και τα τέσσερα κόμματα επιθυμούν την παραμονή της Καταλονίας εντός της Ισπανίας, παρότι οι αριστεροί Podemos έχουν δηλώσει υπέρ ενός δημοψηφίσματος με το συγκεκριμένο ερώτημα.