Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Γεσούι κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο Μαξ Μπόκους για να διαμαρτυρηθεί για την αμερικανική ναυτική περιπολία που πραγματοποιήθηκε κοντά στα τεχνητά νησιά που έχει δημιουργήσει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Από το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε επίσης πως κινεζικά πολεμικά πλοία απηύθυναν προειδοποιήσεις στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που έπλευσε κοντά στα νησιά αυτά. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας διατύπωσε τα σχόλια αυτά σε δήλωση που ανάρτησε στον ιστότοπό του αφού ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους έπλευσε νωρίτερα σήμερα κοντά στα νησιά σε διαφιλονικούμενα ύδατα.

Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη» αυτή την αμερικανική περιπολία και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν ενέργειες που βλάπτουν την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφαλείας της Κίνας, μετέδωσε το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.