Η ξηρασία και οι τοπικές συρράξεις έχουν προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων που απειλούν πλέον δώδεκα εκατομμύρια ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Σούκρι Αχμεντ.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συγκάλεσε χθες επείγουσα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών του οργανισμού και απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη μέλη για βοήθεια.

«Υπάρχουν περί τα δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Αχμεντ διευκρινίζοντας ότι στις περισσότερο πληγείσες περιοχές του Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας, της Κένυας, της Σομαλίας και της Ουγκάντας οι πληθυσμοί έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.

«Περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια για να παραμείνουν στη ζωή, καθώς αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εξήντα ετών», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν λάβει παρά τα μισά από τα 1,6 δισ. δολάρια που είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αρωγής της περιοχής.

Η ξηρασία που πλήττει έδω και δύο χρόνια το Κέρας της Αφρικής έχει καταστρέψει τις σοδειές και έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών, καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβαση των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές, τα κοπάδια των οποίων λιμοκτονούν επίσης. Στη καρδιά του προβλήματος βρίσκεται και η σύρραξη που μαίνεται εδώ και χρόνια στη Σομαλία.