Τη βαθιά του λύπη για το τραγικό συμβάν στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας, όπου Αφγανός μετανάστης τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά βούλγαρου συνοριακού αστυνομικού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για το φρικτό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο του μετανάστη, ο οποίος διέσχισε παράνομα τα κρατικά σύνορα. Το τραγικό συμβάν, που σημαδεύει τη συνεχιζόμενη σοβαρή μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, είναι ένας ακόμη λόγος που με ωθεί να απευθύνω έκκληση για ενιαία και γρήγορα πανευρωπαϊκά μέτρα για την επίλυση της κρίσης», τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Βουλγαρίας.

Ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ δήλωσε πεπεισμένος για τον υψηλό επαγγελματισμό των αρχών επιβολής του νόμου, που προστατεύουν νύχτα και μέρα τα βουλγαρικά και ευρωπαϊκά σύνορα και είναι υπό τεράστιες πιέσεις κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο βούλγαρος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι αναμένει οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη διερεύνηση της υπόθεσης να ολοκληρώσουν το έργο τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Σόφια καταδικάζει δριμύτατα το επεισόδιο στα σύνορα της Βουλγαρίας με τον θάνατο μετανάστη από τα πυρά αξιωματικού της συνοριακής αστυνομίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μπόρις Τσερσίρκοφ.

Αφγανός υπήκοος τραυματίστηκε από σφαίρα και υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, αργά χθες το βράδυ, την ώρα που Βούλγαροι συνοριακοί αστυνομικοί επιχειρούσαν να συλλάβουν ομάδα 54 παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι είχαν πέρασει στη Βουλγαρία από την Τουρκία, στην περιοχή κοντά στην πόλη Σρέντετς, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Κόστοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

Ο κ. Κόστοφ είπε ότι ένας αστυνομικός έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα, επειδή οι παράτυποι μετανάστες προέβαλαν αντίσταση κατά τη σύλληψη. Ένας από τους μετανάστες τραυματίστηκε από εξοστρακισμό σφαίρας και αργότερα πέθανε, τόνισε.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί πώς η σφαίρα τραυμάτισε θανάσιμα το θύμα.

«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι με το επεισόδιο, στο οποίο σκοτώθηκε ένας μετανάστης. Καταδικάζουμε το γεγονός ότι ένας υπήκοος Αφγανιστάν που αναζητούσε καταφύγιο πέθανε και ότι αυτό έγινε, ενώ προσπαθούσε να βρει ασφάλεια στη Βουλγαρία και να ασκήσει το οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου. Καλούμε τη Βουλγαρία να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα είναι άμεση, βαθιά, διαφανής και ανεξάρτητη», είπε ο εκπρόσωπος της UNHCR.

Σχολιάζοντας ισχυρισμούς ότι στους αιτούντες άσυλο μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι με ριζοσπαστική ιδεολογία, ο εκπρόσωπος της UNHCR δήλωσε ότι είναι λάθος να γίνεται συσχετισμός των προσφύγων και εκείνων, από τους οποίους προσπαθούν να δραπετεύσουν.

Η περιφερειακή εισαγγελέας του Μπουργκάς, Καλίνα Τσαπκούνοβα είπε ότι μέχρι τώρα έγιναν δύο φορές έρευνες στον τόπο του εγκλήματος και ότι βρέθηκαν ένα σακίδιο και δύο κινητά τηλέφωνα του θύματος, καθώς κι ένα όπλο με επτά σφαίρες, από το οποίο άνοιξε πυρ ο αστυνομικός. Πρόσθεσε ακόμη ότι διατάχθηκε βαλλιστική έρευνα.

Σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελέα του Μπουργκάς, κανένας από τους συλληφθέντες μετανάστες δεν είχε ταυτότητα.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μόλις ενημερώθηκε για το επεισόδιο αποχώρησε από τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες και επέστρεψε στη Σόφια.

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο πυροβολισμού μετανάστη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο αστυνομικός που άνοιξε πυρ στα σύνορα, κοντά στην πόλη Σρέντετς, υπηρετεί στη Γενική Διεύθυνση της Συνοριακής Αστυνομίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέτσεφ δήλωσε από το Πλόβντιβ ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στο υπουργείο Εσωτερικών για τη φύλαξη των συνόρων.

«Ανησυχούμε πάντα για τα όσα συμβαίνουν κατά μήκος των νότιων συνόρων της Βουλγαρίας. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Νέντσεφ.