Τη «σοκαριστική» στάση της Τζακάρτας καταγγέλλουν σήμερα οι αρχές της Σιγκαπούρης, την ώρα που είναι αναγκασμένες να κλείσουν τα σχολεία και να διανείμουν μάσκες στον κόσμο λόγω του νέφους που έχει προκληθεί από την καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στη γειτονική Ινδονησία για γεωργικούς σκοπούς.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες μέσα σε μια πυκνή και επιβλαβή ομίχλη, που προέρχεται από τη γειτονική της Σουμάτρα, στην Ινδονησία, όπως συμβαίνει τακτικά αυτήν την περίοδο.

Η παράνομη καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στη Σουμάτρα, τη νήσο που βρίσκεται δυτικά της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, για να δημιουργηθεί χώρος για φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου ή χαρτομάζας, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας που διαρκεί από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.

Σήμερα ωστόσο για πρώτη φορά στα χρονικά οι αρχές της Σιγκαπούρης αναγκάστηκαν να κλείσουν τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, όπως άλλωστε και τους παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Straits Times.

Αιτία; Τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων κρίθηκαν τώρα «επικίνδυνα» για την υγεία, ενώ προηγουμένως θεωρούνταν μόνον «πολύ επιβλαβή για την υγεία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Κ. Σάνμουγκαν κατηγόρησε τις ινδονησιακές αρχές ότι παίρνουν στα ελαφρά το πρόβλημα αυτό, το οποίο βλάπτει τις σχέσεις της Τζακάρτας όχι μόνον με τη Σιγκαπούρη, αλλά και τη Μαλαισία, που αντιμετωπίζει επίσης το ίδιο πρόβλημα.

Η Ινδονησία λέει ότι αγωνίζεται κατά του φαινομένου αυτού, «αλλά την ίδια ώρα, ακούμε σοκαριστικά σχόλια από χείλη υψηλόβαθμων Ινδονήσιων αξιωματούχων, οι οποίοι δείχνουν πλήρη περιφρόνηση απέναντι στον δικό μας το λαό, αλλά και τον δικό τους», σημειώνει ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πώς είναι δυνατό υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να κάνουν τέτοια σχόλια, χωρίς ενόχληση, χωρίς αίσθημα ευθύνης;», διερωτάται.

Ο υπουργός δεν κατονομάζει κανέναν. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ινδονησίας Γιουσούφ Κάλα, σύμφωνα με τον οποίο οι γείτονες της Ινδονησίας θα πρέπει να είναι ευγνώμονες που ο αέρας βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς σε επίπεδα που δεν θεωρούνται απαγορευτικά για να τον αναπνέουν.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, διέταξε πρόσφατα τις δυνάμεις της τάξης να λάβουν αυστηρά μέτρα εναντίον των προσώπων που ευθύνονται για τις πυρκαγιές αυτές, οι καπνοί από τις οποίες ευθύνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού από τις οποίες υποφέρουν δεκάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι, όπως επίσης για το κλείσιμο σχολείων, αλλά και τις ακυρώσεις πτήσεων.

Παρά το τεράστιο πρόβλημα, οι επιχειρήσεις και τα γραφεία στην Σιγκαπούρη παρέμειναν σήμερα ανοιχτά, μολονότι οι υπεύθυνοι διανέμουν προστατευτικές μάσκες για όσους είναι πιο ευάλωτοι.

«Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να δουλεύουμε σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και οι εργοδότες δεν θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων τους, ιδιαίτερα αυτών που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους», αναφέρει στο Facebook ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λουνγκ.