Για τεστ αντοχής σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας με στόχο να ελεγχθεί η ασφάλειά τους μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπάνρι Καϊέντα.

Παρόλο που η ασφάλεια των ιαπωνικών αντιδραστήρων ελέγχθηκε ήδη τις πρώτες εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστροφή, οι νέοι έλεγχοι αποσκοπούν καταρχήν στο να δημιουργηθεί εκ νέου μια αίσθηση ασφάλειας στους κατοίκους προκειμένου να ξαναρχίσει και η λειτουργία ορισμένων εργοστασίων.

Περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη φύση των ελέγχων αυτών ή το χρονοδιάγραμμά τους δεν έχουν γίνει. Ωστόσο παρουσιάζεται επιτακτική η ανάγκη να ξεχαστεί το τραγικό συμβάν καθώς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει  να εκφράζουν ανησυχίες για τον κακό αντίκτυπο που έχει στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν το 30% της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιαπωνία ενώ σήμερα, μόνο 19 από τους 54 αντιδραστήρες χρησιμοποιούνται.

Αντιμέτωποι με μια μείωση της παραγωγής, οι αρχές επέβαλαν στις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Τόκιο και του Τοχόκου ενώ στην υπόλοιπη χώρα, συνιστάται απλώς η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.