Ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές σε ταχύπλοο σκάφος, πιθανώς ιρανικό, σε ένα ανέκδοτο περιστατικό τον Απρίλιο που αυξάνει τις ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς και τη πιθανότητα ενός ακούσιου ξεσπάσματος εχθροπραξιών.

Το ταχύπλοο δεν έχει ταυτοποιηθεί, κάτι που το Βρετανικό υπουργείο άμυνας τόνισε όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα. Θα μπορούσε να είναι μια αθώα παρανόηση ή κάποιο αλιευτικό σκάφος από το Μπαχρέιν, αν και όλα δείχνουν να πληροί «όλα τα χαρακτηριστικά» από προηγούμενα συμβάντα που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες του Κόλπου από ιρανικά ταχύπλοα.

Το βίντεο δείχνει το ταχύπλοο να πλέει παράλληλα με το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Iron Duke, το οποίο περιπολούσε στα ανοικτά του Μπαχρέιν, και στη συνέχεια στράφηκε άμεσα προς την κατεύθυνση αυτού. Το βρετανικό πολεμικό σκάφος έριξε προειδοποιητικές βολές σε απόσταση 100 μέτρων προς την πλευρά του το ταχύπλοου σκάφους, με αποτέλεσμα δύο μέλη του πληρώματος να σκύψουν και να σταματήσει – στη συνέχεια χαιρέτησαν προς τους Βρετανούς, καθώς απομακρύνθηκε με ταχύτητα.

Αμερικανοί διοικητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ δυτικού και ιρανικό πολεμικού ναυτικού, ειδικά από όταν ένα μέρος του ναυτικού του Ιράν, οι από τις λιγότερο παραδοσιακές Επαναστατική Φρουρά, λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στις χώρες του Κόλπου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια συμφωνία που ονομάζεται «Για την πρόληψη των περιστατικών σε και πάνω από την ανοιχτή θάλασσα» με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μάχες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, όμως δεν έχει τέτοιου είδους συμφωνία με το Ιράν.

Το βίντεο καταγράφει πώς αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί. Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για το περιστατικό αυτό, η επίσημη απάντηση ήταν ότι το «αγνώστων στοιχείων» μικρό σκάφος, πραγματοποίησε μια ασυνήθιστα στενή προσέγγιση με πλεύση προς το βρετανικό πολεμικό σκάφος. Σύμφωνα με τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας, το Iron Duke πήρε μια σειρά από προληπτικών μέτρων τα οποία περιελάμβανα και προειδοποιητικές βολές. Το περιστατικό διευθετήθηκε και το κάθε σκάφος προχώρησε με ασφάλεια το δρόμο του. Ορισμένοι πιθανολογούν πως στο ταχύπλοο θα μπορούσαν να επιβαίνουν ψαράδες από το Μπαχρέιν, οι οποίοι μπορεί να διέθεταν τα λάθος φώτα και σειρήνες ομίχλης και οι Βρετανοί προχώρησαν στα τυπικά προγραμματισμένα πρωτόκολλα προειδοποίησης, ώστε το έταιρο σκάφος να απομακρυνθεί.