Στην προσφυγική κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη ενεπλάκη σήμερα και η Κροατία καθώς οι πρώτοι πρόσφυγες, αρκετές δεκάδες, κυρίως γυναίκες και παιδιά εισήλθαν σήμερα στη χώρα, έπειτα από την απόφαση της Ουγγαρίας να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων της με τη Σερβία.

Οι πρόσφυγες, έφθασαν νωρίτερα με λεωφορείο στο χωριό Σιντ της Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, και περπάτησαν μέσα από χωράφια για να περάσουν στην Κροατία.

Η κροατκή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη την καταγραφή τους και θα τους μεταφέρει σε κέντρα υποδοχής κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

Εκπρόσωπος της αστυνομία στην κομητεία Βουκοβάρσκο-Σριτζέμσκα, στα ανατολική σύνορα, επιβεβαίωσε ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων εισήλθε στην Κροατία, ενώ νωρίτερα εικονολήπτης του Ρόιτερς είδε τουλάχιστον 100 πρόσφυγες να περπατούν μέσα σε χωράφια κατά μήκος των σερβο-κροατικών συνόρων.

Οι περισσότεροι έφθασαν εκεί με λεωφορεία από την πόλη Πρέσεβο, στα νότια σύνορα της Σερβίας με την ΠΓΔΜ στην δυτική πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία, ενώ άλλοι μετέβησαν εκεί με ταξί. Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι είναι Ιρακινοί.

Τα λεωφορεία επρόκειτο να τους μεταφέρουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας αν η Βουδαπέστη δεν είχε σφραγίσει τα σύνορά της.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία της αστυνομίας, ο αριθμός των προσφύγων που συνέλαβε η ουγγρική αστυνομία χθες Τρίτη μειώθηκε σε 366 από τον αριθμό-ρεκόρ των 9.380 που βρισκόταν την Δευτέρα.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, όποιος πρόσφυγας ζητεί άσυλο στα νότια σύνορα της χώρας με τη Σερβία, θα απελαύνεται, ενώ όποιος πρόσφυγας επιχειρεί να εισέλθει παράνομα στη χώρα θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης.

Πολλοί πρόσφυγες πλέον θα επιλέγουν να εισέρχονται στην Κροατία, η οποία ανήκει στην ΕΕ, κι από εκεί στη Σλοβενία, η οποία ανήκει στην Συνθήκη Σένγκεν, κι έπειτα στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Οστοτζιτς, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το Ζάγκρεμπ έχει εκπονήσει ένα «σχέδιο επείγουσας κατάστασης σε περίπτωση εισροής χιλιάδων προσφύγων», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αλλά αρκούμενος να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει γρήγορα αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί».