Οι Αλβανοί στη νότια Σερβία θέτουν ζήτημα διοικητικής αυτονομίας κατά το πρότυπο της λύσης, που δόθηκε στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για το καθεστώς των Σέρβων του Κοσόβου.

Κατά την αυριανή ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης Αλβανικών Δήμων, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Πρέσεβο, θα ανακοινωθούν τα αιτήματα των Αλβανών.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Blic” του Βελιγραδίου ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών, Γιονούζ Μουσλίου, τα αιτήματα της αλβανικής κοινότητας έχουν ως βάση τη συμφωνία για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Συγκεκριμένα -ανέφερε- οι Αλβανοί διεκδικούν το δικαίωμα άσκησης εκτελεστικής εξουσίας, εποπτεία στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, όπως και στους τομείς της παιδείας και της υγείας.

Επίσης, η Ένωση Αλβανικών Δήμων ζητάει τη σύσταση εθνικών οργάνων άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας, μόνιμη εθνοσυνέλευση, δικαίωμα στην ίδρυση δημόσιων οργανισμών και την κυριότητα στη δημόσια, κινητή και ακίνητη περιουσία.

Ο Γιονούζ Μουσλίου ανέφερε, επίσης, ότι οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας στη διεκδίκηση των αιτημάτων αυτών έχουν τη συμπαράσταση των Τιράνων και της Πρίστινας, ενώ στο άμεσο μέλλον θα ενημερώσουν τους θεσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ.

Έντονη αντίδραση για τις προθέσεις των Αλβανών της νότιας Σερβίας υπήρξε από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος τους προειδοποίησε “να μην παίζουν με τη φωτιά”.

“Τους προειδοποιούμε (σ.σ. Αλβανούς) ότι το Σάββατο, στο Πρέσεβο, να μην κάνουν συγκρίσεις με την Ένωση των σερβικών δήμων στο Κόσοβο, τους συμβουλεύουμε να μην παίζουν με τη φωτιά και να σεβαστούν το Σύνταγμα της Σερβίας” τόνισε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Μέντβετζα, στη νότια Σερβία, όπου διεξάγονται επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο των Τιράνων στην περιοχή της νότιας Σερβίας. “Θέλω να διαμηνύσω στην Αλβανία και τους Αλβανούς, ότι η Σερβία επιθυμεί καλές σχέσεις με τους γείτονες και εγγυάται την ισότητα για την αλβανική μειονότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να την ταπεινώνει και να απειλεί την εδαφική της κυριαρχία” επισήμανε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.