Κριτική προς τις ευρωπαϊκές χώρες διότι υψώνουν «φράκτες» για να εμποδίσουν την είσοδο μεταναστών και προσφύγων άσκησε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, τονίζοντας ότι ο μικρός Σύρος που πνίγηκε και η σορός του βρέθηκε σε ακτή της Τουρκίας έχασε τη ζωή του διότι «δεν ήταν ευπρόσδεκτος» στην Ευρώπη.

Ο Αϊλάν Κούρντι, τριών ετών, πνίγηκε, όπως και ο αδελφός του, πέντε ετών, και η μητέρα τους ενώ προσπαθούν να φθάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Οι φωτογραφίες της σορού του Αϊλάν προκάλεσαν σοκ και οδήγησαν σε κύμα επικρίσεων για τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει την κρίση των προσφύγων που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή.

«Το τρίχρονο παιδί από τη Συρία πέθανε διότι δεν ήταν ευπρόσδεκτο. Πέθανε διότι το εγκατέλειψαν, διότι οι χώρες ύψωσαν φράκτες για να εμποδίσουν την είσοδο αυτού του παιδιού», είπε η Ρουσέφ μιλώντας στην πολιτεία Παραΐμπα, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας.

Η Ρουσέφ τόνισε ακόμη ότι η Βραζιλία είναι μια χώρα που συγκροτήθηκε από ανθρώπους από όλο τον κόσμο και η ανάμιξη εθνοτήτων αποτελεί μέρος της ταυτότητάς της.

«Η Βραζιλία οικοδομήθηκε από πολλές εθνικότητες… από πολλές κουλτούρες», ανέφερε.

Το 2013 η Βραζιλία είχε ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να εκδίδει βίζες στους Σύρους και σε υπηκόους άλλων χωρών που πλήττονται από τις ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή. Η Μπραζίλια ανακοίνωσε πως το 2014 υποδέχθηκε 2.320 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, στην πλειονότητά τους από τη Συρία.