Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης μετά την εικόνα του μικρού Αϊλάν

Δωρεές που σπάνε κάθε ρεκόρ και κινητοποίηση των πολιτών στο ζενίθ


ΚΟΣΜΟΣ
19:05
04/09/2015
Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης μετά την εικόνα του μικρού Αϊλάν
4
loading

Ένα τεράστιο και πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η φωτογραφία με το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, του μικρού πρόσφυγα από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο: δωρεές που σπάνε κάθε ρεκόρ, ταμεία έκτακτης ανάγκης και κινητοποίηση των πολιτών στο ζενίθ.

Στην Ολλανδία, όπου οι πολίτες κρατούσαν μέχρι σήμερα σχετικά παθητική στάση ενώπιον της μεταναστευτικής κρίσης, τα στιγμιότυπα που έκαναν το γύρο του κόσμου είχαν μια «τεράστια καταλυτική επίδραση» στο να συγκεντρωθούν δωρεές, διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

«Στο παρελθόν οι πολίτες φοβόντουσαν λίγο την άφιξη των μεταναστών και τώρα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», προσέθεσε το στέλεχος αυτό που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι φωτογραφίες με τη σορό του Αϊλάν που έχει εκβραστεί στην παραλία, όπου το αγοράκι φοράει ένα κόκκινο μπλουζάκι και μία μπλε βερμούδα, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης αλλά και σοκ.

Ο αθλητικός κόσμος εκδήλωσε κι αυτός την αλληλεγγύη του: η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δημιούργησε ένα έκτακτο ταμείο αποδεσμεύοντας 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διοχετευτούν σε προγράμματα βοήθειας προς τους πρόσφυγες, ενώ η ομάδα της Μπάγιερν Μονάχου ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ μέσω ενός φιλικού αγώνα που θα διοργανώσει για να το δώσει ως βοήθεια στους πρόσφυγες.

Επιπλέον, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας αυτής, που έχει κερδίσει τους περισσότερους τίτλους στη Γερμανία, θα εισέλθουν στο στάδιο Allianz Arena κρατώντας στο ένα τους χέρι ένα μικρό Γερμανό και στο άλλο ένα μικρό πρόσφυγα στον επόμενο αγώνα τους για το Πρωτάθλημα, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Δωρεές ρεκόρ

Η μη κυβερνητική οργάνωση της Μάλτας MOAS, που προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες που διαπλέουν τη Μεσόγειο, έλαβε δωρεές ρεκόρ ύψους 600.000 ευρώ μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας.

«Το αίσθημα αδιαφορίας διαλύεται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστιάν Περεγκρίν, εκπρόσωπος Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Περισσότεροι από 10.000 δωρητές έχουν προσφέρει βοήθεια τις τελευταίες 48 ώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά επίσης και από την Τουρκία, τη Γερμανία ή ακόμα και τη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε η μαλτέζικη οργάνωση.

Στην Ελβετία, η μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο της Ευτυχίας έλαβε το ποσό των 600.000 ελβετικών φράγκων (550.000 ευρώ) το διάστημα από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη. Από την Πέμπτη αυτή η οργάνωση έχει λάβει συνολικά 1.200.000 ελβετικά φράγκα (1,1 εκατομμύριο ευρώ).

Στο μεταξύ ο Οργανισμός για τους Αιτούντες Άσυλο της Ολλανδίας χρειάστηκε να προσλάβει έξι επιπλέον τηλεφωνητές χθες καθώς δέχθηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων για δωρεές αλλά και εθελοντική εργασία.

Στη Σουηδία, ο Γιόνας Έλγκουιστ, ιδιοκτήτης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών B3IT έπεισε τους συνεργάτες του να προσφέρουν ως βοήθεια στους πρόσφυγες τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για ένα Σαββατοκύριακο διακοπών στη Ρώμη, ήτοι 400.000 κορώνες (42.000 ευρώ).

«Είχα μόλις φθάσει σε μία συνάντηση όταν είδα τη φωτογραφία του μικρού αγοριού. Συγκλονίστηκα. Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μου στην θέση του. Μίλησα με τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε να ακυρώσουμε το ταξίδι μας στη Ρώμη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον ιστότοπό της, η σουηδική οργάνωση Radiohjälpen, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο δωρεές για ανθρωπιστικά προγράμματα, γνωστοποίησε ότι έχει λάβει δωρέες ύψους 6 εκατομμυρίων και πλέον κορωνών (περίπου 630.000 ευρώ) σε διάστημα λίγων ημερών.

Η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν «πραγματικά ενίσχυσε τη δέσμευση» των πολιτών, τόνισε ο Μάλιν Λάγκερ, εκπρόσωπος Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Καταγράψαμε χθες τις δεκαπλάσιες προσφορές από υποψήφιους δωρητές σε σύγκριση με μια κανονική ημέρα».

Και η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κατέγραψε επίσης «μία τεράστια αύξηση» δωρεών, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου Μελίσα Φλέμινγκ, κάνοντας λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».

Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της «παραμένουν πραγματικά υποχρηματοδοτούμενοι» υπογράμμισε η Φλέμινγκ: «δεν χρηματοδοτούμαστε παρά μόνο για το 35% των αναγκών των προσφύγων που έχουν ανάγκη από βασική βοήθεια στις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία».

Θα «αναζητούν» μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή έως σήμερα το πρωί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σε μία πρωτοβουλία που οργανώνουν πολίτες οι οποίοι προτείνουν να συσταθεί μια αυτοκινητοπομπή ιδιωτικών αυτοκινήτων που από την Κυριακή θα έχει ως στόχο «να αναζητά» και να μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία.

«Ο καιρός των εκκλήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολιτικούς αξιωματούχους έχει παρέλθει, πρέπει να αντιδράσουμε» υπογραμμίζουν οι δημιουργοί του λογαριασμού «Αυτοκινητοπομπή Βουδαπέστη- Βιέννη» που σήμερα το πρωί αριθμούσε ήδη 2.000 συμμετέχοντες.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή από τη Βιέννη προκειμένου να «οδηγήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη και από εκεί, εφόσον καταστεί δυνατόν, στη Γερμανία».

Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας διευκρινίζουν ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση των ουγγρικών αρχών να αναστείλουν την περασμένη εβδομάδα τα δρομολόγια των τρένων με προορισμό τη δυτική Ευρώπη, ακόμα και για τους μετανάστες που διαθέτουν έγκυρα εισιτήρια.

Τέσσερις ακτιβιστές από την Αυστρία, που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι ήθελαν να μεταφέρουν μετανάστες στην Αυστρία, συνελήφθησαν σήμερα στη Βουδαπέστη και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 5 ετών στην Ουγγαρία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar olethrost

  καλα χαλαρώστε, την βοήθεια σας θελουν όχι να γίνουν Ωνάσης. Αν είναι έτσι να γίνουμε όλοι μετανάστες

 2. avatar …………..

  Ναι, τωρα κινητοποιηθηκαν......επρεπε να πνιγει ενα μικρο παιδι για να γινει αυτο, εε;;;;

 3. avatar oxi akribos

  Αν διαβάσει κανεις Αγγλικά forums, θα διαπιστώσει ότι όντως οι άνθρωποι εκφράζουν την λύπη τους (λογικό είναι) αλλα γνωρίζουν ότι πρόκειται για propaganda τον μέσον μαζικής ενημέρωσης καθότι υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που χάνουν την ζωή τους με αποτρόπαιο τρόπο λόγο θρησκείας και πολέμων. Αυτοί που μάζεψαν υπογραφές και απαίτησαν να έρθουν και άλλοι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη ήτανε οι Πακιστανοί. Η Πακιστανική κοινότητα που είναι εξαιρετικά μεγάλη και ισχυρή στην Αγγλία έκανε όλη την διαδικασία. Άκουσα η ίδια στο ραδιόφωνο τον Πακιστανό εκπρόσωπο καθότι έχουν και ιδιαίτερη προφορά να απαιτεί. Λόγο όμως για τις πάμπλουτες μουσουλμανικές χώρες που δεν προσφέρουν καμια βοήθεια. Η Asia και Αφρική έχουν εξισλαμιστεί κατά τεράστιο βαθμό. Η σειρά τhς Ευρώπης τώρα. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρόκειται για συναισθηματικό εκβιασμό κι οποιος μιλάει με Ευρωπαίους η διαβάζει μιλάει με Ευρωπαίους η διαβάζει oτι δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζουν κάποιοι.

 4. avatar ΔΣΕ

  Οι εικόνες των 2 παιδιών από τη Συρία που πνίγηκαν μαζί με τη μητέρα τους στην προσπάθεια για πιο ασφαλή ζωή, η απόγνωση και η αγωνία στα πρόσωπα των επιζώντων μεταναστών μάς γεμίζει οργή και αγανάκτηση.
  Η μετανάστευση, η προσφυγιά, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησής τους, οι πνιγμοί, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης είναι αποτελέσματα της βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζουν ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, που επεμβαίνουν και εξαπολύουν πολέμους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Από τη μια εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν δυνάμεις όπως τους ισλαμιστές του ISIS για να προωθούν τα σχέδιά τους και από την άλλη φράζουν τα σύνορα, αυξάνουν τα μέτρα παρεμπόδισης των προσφύγων, με αποτέλεσμα να θρηνούμε καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Να θρηνούμε αθώα παιδικά πρόσωπα.
  Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και όχι μόνο αλά καρτ αναστολή εφαρμογής.
  Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης. Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, την περίθαλψη και τη μετακίνηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει