Ερήμην κρίθηκε σήμερα ένοχος για εσχάτη προδοσία από στρατιωτικό δικαστήριο της Μόσχας ο ρώσος κατάσκοπος, Αλεξάντρ Ποτίφ, που εγκατέλειψε τη χώρα και έδωσε τα ονόματα 10 κατασκόπων, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την 25ετή κάθειρξη του πρώην αξιωματικού των ρωσικών υπηρεσιών, που κρίθηκε ένοχος και για λιποταξία, ενώ η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα από το στρατιωτικό δικαστήριο.

Ο Αλεξάντρ Ποτίφ ήταν υπαρχηγός του τμήματος της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR) για την Αμερική και είχε άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για τους εν ενεργεία πράκτορες. Πηγές στις τάξεις των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών αποκάλυψαν τον περασμένο Νοέμβριο την προδοσία αυτού του πρώην αξιωματούχου τους, που κατάφερε πλήγμα στη Μόσχα με τη σύλληψη στις ΗΠΑ δέκα πρακτόρων. Ο Ποτίφ αποσκίρτησε λίγο πριν από την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2010.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο συνταγματάρχης Ποτίφ αποκάλυψε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τους μηχανισμούς χρηματοδότησης των ρώσων πρακτόρων και τα μέσα επικοινωνίας τους κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό και σε συναντήσεις στη Μόσχα.