Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση καταδικάζουν με σθένος τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση εργάζονται σκληρά για μια διαρκή, έντιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση, και καλεί όλους σε ενότητα για την επίτευξη του εθνικού στόχου.

«Η σημερινή μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής ξυπνά μνήμες οδύνης» επισημαίνει, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση έχουν τη σκέψη στραμμένη στους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους αγνοούμενους.

«Σαράντα ένα χρόνια μετά, ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και απαλλαγή από τα τουρκικά στρατεύματα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός μέσω μιας διαρκούς, έντιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση εργάζονται σκληρά» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Περαιτέρω, κάλεσε την Τουρκία «να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο, να τερματίσει την κατοχή και να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

«Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα είναι απόδειξη της πολιτικής βούλησης της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού», υπογραμμίζει.

Μια τέτοια ενέργεια, προσθέτει, «θα διευκόλυνε τον εν εξελίξει διάλογο και θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα για μια θετική κατάληξη σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού».

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καλούν όλους «σε ενότητα και εθνική συνεννόηση». «Μόνο με εθνική ομοψυχία και ενότητα δυνάμεων θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον κοινό εθνικό μας στόχο», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, κόμματα, οργανώσεις και κατεχόμενοι δήμοι εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.