Μυστήριο καλύπτει την κατάσταση της υγείας του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος υποβλήθηκε πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αν και δεν διευκρινίζεται εάν κινδυνεύει η ζωή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε ανήσυχος σε μια τηλεοπτική συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο για την υγεία του προέδρου, που απουσιάζει από τη χώρα του επί σχεδόν τρεις εβδομάδες.

«Η μάχη που δίνει ο πρόεδρος Τσάβες για την υγεία του είναι η μάχη των μαχών, η μάχη για τη ζωή και το άμεσο μέλλον της πατρίδας μας», είπε ο Μαδούρο. «Αυτό είναι όλο που μπορούμε να πούμε στο λαό αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με επίσημες πηγές η εγχείριση έγινε σε νοσοκομείο της Κούβας, για να αντιμετωπιστεί ένα απόστημα στην πύελο. Ως σήμερα δεν έχει εκδοθεί επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν για τη σοβαρότητα της επέμβασης ή το αποτέλεσμά της.

Την Παρασκευή ο λογαριασμός του Τσάβες στο Twitter ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά σε 20 ημέρες, για να μεταδοθεί ένα μήνυμα που ανέφερε «Είμαι εδώ μαζί σας στην διάρκεια των σκληρών μαχών καθημερινά! Ως τη νίκη πάντοτε! Νικάμε! Και θα νικήσουμε!».

Δεν είναι σαφές πότε ο Τσάβες θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα. Ο Τσάβες αναχώρησε από το Καράκας την 5η Ιουνίου, πραγματοποιώντας επισκέψεις στη Βραζιλία και στον Ισημερινό προτού φθάσει στην Κούβα. Στο μεσοδιάστημα έδωσε μια τηλεφωνική συνέντευξη στην οποία διαβεβαίωσε ότι είναι «εντελώς υγιής». Μάλιστα, φωτογραφήθηκε μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο και τον αδελφό του και νυν πρόεδρο της Κούβας Ραούλ.