Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανακοινώνει γενική αμνηστία για τους λιποτάκτες του στρατού, που παραβίασαν τον ισχύοντα νόμο για υποχρεωτική στράτευση στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο, μετέδωσαν σήμερα η κρατική τηλεόραση και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Το διάταγμα αναφέρει ότι ο νόμος, ο οποίος θα άρει τις νομικές κυρώσεις εις βάρος χιλιάδων λιποτακτών του στρατού, αφορά όσους βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός Συρίας.

Ο συριακός στρατός, ένας από τους μεγαλύτερους στην περιοχή, έχει καταπονηθεί από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζοντας σε πολλά μέτωπα τους τζιχαντιστές και τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις.

Πολλοί νέοι άνδρες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ή έχουν βρει τρόπους να αποφύγουν τη στράτευση.

Ο στρατός έχει υποχρεωθεί τους τελευταίους μήνες να αποσυρθεί από μεγάλα τμήματα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ εξαιτίας της επέλασης συμμαχίας από ταξιαρχίες ισλαμιστών και δεν κατάφερε να υπερασπιστεί την πόλη Παλμύρα της κεντρικής Συρίας, όταν κατελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος.

Ορισμένοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ο στρατός επικεντρώνεται σήμερα στην υπεράσπιση στρατηγικών περιοχών όπως η Δαμασκός, η Χομς και τα προπύργια της αλαουϊτικης μειονότητας του Άσαντ στις παράκτιες περιοχές.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.