Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου, κατά την επιδρομή ανδρών των αμερικανών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν, όπου κρύβονταν ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, είχε «πολύ πιο σοβαρές» συνέπειες για την Αλ Κάιντα απ’ ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί από τις ΗΠΑ με δεδομένο ότι ο ηγέτης της ασχολείτο πολύ με την εκπόνηση της στρατηγικής του δικτύου, εκτίμησε σήμερα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.

«Η πιο σημαντική αποκάλυψη στο κρησφύγετο του ήταν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν εξαιρετικά απασχολημένος με την οργάνωση του δικτύου, πολύ περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο τόσο πολύ απομονωμένο» τόνισε στον Τύπο ο πρεσβευτής Ντάνιελ Μπέντζαμιν, συντονιστής για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν ήταν μόνο ένα είδωλο, ήταν επίσης βαθύτατα εμπλεγμένος (στη χάραξη της) στρατηγικής της Αλ Κάντα», πρόσθεσε.

Άρα η δολοφονία του είχε διπλό αντίκτυπο: την απώλεια ενός συμβόλου για την Αλ Κάιντα και ενός ανθρώπου που χάραζε την στρατηγική της και ασκούσε μεγάλη επιρροή στην οργάνωση.

«Εικάζουμε λοιπόν ότι η απώλειά του ήταν πολύ πιό σημαντική απ’ όσο είχαμε εκτιμήσει αρχικώς» είπε και συνέχισε:

«Μια άλλη συνέπεια από την απώλεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι πιθανώς και μια ενέργεια αντεκδίκησης της Αλ Κάιντα για το χαμό του ηγέτη της, αν και μέχρι στιγμής κανένα συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης δεν έχει εντοπιστεί».

«Στην παρούσα κατάσταση όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος να δράσει μεμονωμένα εξ ονόματος του ηγέτη του κάποιο πολύ εξαγριωμένο μέλος της οργάνωσης», κατέληξε ο κ. Μπέντζαμιν.