Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ θα πραγματοποιήσει από αργά απόψε μια ιδιαίτερης σημασίας επίσκεψη στην Κίνα, όπου πρόκειται να έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

«Ο κ. Μπαράκ πρόκειται να συναντηθεί με ανώτατα στελέχη του κινεζικού καθεστώτος» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες απλώς επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Κίνα εδώ και μια δεκαετία».

«Ο υπουργός Άμυνας θα συζητήσει θέματα της Μέσης Ανατολής, την ιρανική απειλή, την ειρηνευτική διαδικασία αλλά και την τρομοκρατική απειλή στον κόσμο», επισημαίνεται τέλος στην ανακοίνωση.

Οι στρατιωτικές σχέσεις Κίνας-Ισραήλ είναι ψυχρές τα τελευταία χρόνια μετά από δύο παρεμβάσεις των ΗΠΑ οι οποίες έπεισαν το Ισραήλ να μην πουλά όπλα στην Κίνα , κυρίως αεροσκάφη Falcon και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Ηarpy ισραηλινής κατασκευής.

Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν συμφώνησε τότε να διαβουλεύεται με τις ΗΠΑ πριν από κάθε ισραηλινή πώληση ευαίσθητων οπλικών συστημάτων στην Κίνα.

Το εβραϊκό κράτος έχει ήδη κάνει ανοίγματα προς την Κίνα, μέλος με επιρροή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υποστηρίζει τις αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος .