Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σηματοδοτούσε μια ήττα για το Λονδίνο συγκρίσιμη με εκείνην του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη μάχη του Βατερλώ, προειδοποίησε σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε ένα κύριο άρθρο της γραμμένο, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην αγγλική γλώσσα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Γαλλία και η Βρετανία, που σήμερα γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την ήττα του Γάλλου αυτοκράτορα από τις ευρωπαϊκές συμμαχικές δυνάμεις το 1815, ξεχνούν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της μάχης αυτής: τα 200 χρόνια της αγγλογαλλικής ειρήνης που ακολούθησαν.

«Ποτέ ξανά δεν βρεθήκαμε σε πόλεμο μεταξύ μας, παρά μόνο στα γήπεδα του ράγκμπι» τονίζει η Le Monde στο άρθρο της.

«Η χώρα που στρίμωξε τον Ναπολέοντα δεν μπορεί να υποκύψει στον Νάιτζελ Φάρατζ. Σήμερα, λέμε με σεβασμό στους φίλους μας στην απέναντι πλευρά της Μάγχης: προσέξτε, το Brexit θα μπορούσε να είναι το δικό σας Βατερλώ»!

Υπό την πίεση του Φάρατζ, του ηγέτη του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), αλλά και των ευρωσκεπτικιστών του δικού του Συντηρητικού Κόμματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησε να προκηρύξει δημοψήφισμα, μέχρι το 2017, για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, αφού διαπραγματευτεί προηγουμένως ορισμένους από τους όρους της συμμετοχής της χώρας του στην ΕΕ.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι στέλνει το μήνυμά της στα αγγλικά ώστε να είναι βέβαιη ότι θα γίνει αντιληπτό στην απέναντι πλευρά της Μάγχης.