Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για μία βεβιασμένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, θέση την οποία υιοθέτησε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Γκέιτς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η μείωση από τον επόμενο μήνα των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν δε θα ωθήσει τις άλλες χώρες να βιαστούν να αποχωρήσουν.

Πρόσθεσε επίσης το εξής: «Είμαι πεπεισμένος ότι η αμερικανική απόφαση θα βασιστεί στην κατάσταση ασφαλείας που υπάρχει στο έδαφος και ότι δε θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια».

Εξάλλου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς επεσήμανε από τη μεριά του στη διάρκεια της ίδιας συνόδου ότι μία «βιαστική αποχώρηση» από το Αφγανιστάν θα έθετε σε κίνδυνο τη στρατιωτική πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ ζήτησε να υπάρξει προσεκτική μεταβίβαση του ελέγχου ασφαλείας στους Αφγανούς.

Ο Γκέιτς, που μίλησε λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον επόμενο μήνα, δήλωσε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι δε θα υπάρξει βιαστική αποχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον περιμένει από τους εταίρους της να διατηρήσουν την ίδια στάση.