«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς τους ισχυρισμούς ότι οι σερβικές αρχές γνώριζαν επί χρόνια πού κρυβόταν ο πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, αλλά περίμεναν μια ευνοϊκή συγκυρία για να τον συλλάβουν.

«Έχω ακούσει πολλά σχόλια μετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και μπορώ
να χαρακτηρίσω αυτό το σχόλιο- ότι δηλαδή γνωρίζαμε επί χρόνια πού ήταν ο
Ράτκο Μλάντιτς- ως ‘ανοησίες’, χρησιμοποιώντας μη διπλωματική γλώσσα», είπε ο Τάντιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Τόνισε ότι η σερβική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για τη σύλληψη του Μλάντιτς από την αρχή της θητείας της και υπενθύμισε ότι το κατηγορητήριο εκδόθηκε πριν από 16 χρόνια και πως οι δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία έγιναν κατόπιν και συγκεκριμένα το 2000.

Ερωτηθείς για το ποιος βοηθούσε το Μάντιτς στο να διαφεύγει τη σύλληψη, ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιος, αλλά πιστεύει πως στην αρχή της διαδικασίας (σ.σ. ο Μλάντιτς καταζητείται επίσημα από το 1996) ήταν υπό την προστασία ορισμένων μελών του σερβικού στρατού, ενώ στη συνέχεια τον προστάτευαν μέλη της οικογένειάς του.

Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε πως μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς, όλα τα εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν, συμπεριλαμβανομένων και όσων αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, περί παράνομου εμπορίου οργάνων στο Κόσοβο.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Σέρβος πρόεδρος εκτίμησε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαδηλώσεων κατά της σύλληψης Μλάντιτς, που θα μπορούσαν να επιφέρουν αποσταθεροποίηση στη Σερβία, είπε: «Δεν αναμένω πως θα έχουμε τέτοιου είδους ένταση, όπως μια αποσταθεροποίηση της χώρας μας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση εδώ και τώρα. Φτάσαμε στο σημείο της κάθαρσης, όταν παραδώσαμε στο Δικαστήριο της Χάγης τον κ. Ράντοβαν Κάρατζιτς πριν από δυόμισι χρόνια και τώρα εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν αναμένω, λοιπόν, πως ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβία».