Άρματα μάχης εισέβαλαν σήμερα σε μια πόλη της νότιας Συρίας, στην κοιλάδα Χαουράν, την οποία πολιορκούσαν εδώ και τρεις εβδομάδες, όπως ανέφεραν ακτιβιστές.

Οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα καθώς άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού μπήκαν στη Νάουα, μια πόλη 80.000 κατοίκων που απέχει 60 χιλιόμετρα βορείως της Ντεράα, της πόλης απ’ όπου ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κάτοικοι των περιχώρων της Ντεράα υποστήριξαν εξάλλου ότι έχουν βρει δύο ομαδικούς τάφους που περιέχουν τα πτώματα 26 ανθρώπων, μολονότι οι συριακές αρχές διαψεύδουν το γεγονός. Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τις πληροφορίες περί ομαδικών τάφων «εκστρατεία υποκίνησης» κατά των αρχών που προσπαθούν να ελέγξουν το κύμα των κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Άσαντ.

Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, μετέδωσε ότι πέντε πτώματα έχουν εντοπιστεί κοντά στην Ντεράα.

Τέσσερις κάτοικοι της πόλης είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι χωρικοί επικοινώνησαν με την τοπική υπηρεσία πολιτικής προστασίας όταν βρήκαν δύο χωμάτινους τύμβους στα σταροχώραφα έξω από την παλιά πόλη της Ντεράα. Σκάβοντας εντόπισαν 22-26 πτώματα σε αποσύνθεση. Οι ισχυρισμοί των κατοίκων δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από άλλη πηγή αφού οι αρχές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους των περισσότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης να κάνουν ρεπορτάζ στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσουν εννέα ψήφους για να περάσουν μια απόφαση καταδικαστική για τη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο η Ρωσία και η Κίνα απειλούν ότι θα ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια πρόταση.

«Θα πρέπει αρχικά να αποφύγουμε το βέτο και μετά να έχουμε εννέα ψήφους (…) προσπαθούμε με τους Βρετανούς φίλους μας να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα», είπε ο Ζιπέ σε ομιλία του στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Απειλούμαστε ακόμη από το κινεζικό και το ρωσικό βέτο αλλά φαίνεται ότι τώρα που μιλάμε σχηματίζεται η πλειοψηφία των εννέα ψήφων», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Συριακές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 700 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει την καταστολή της εξέγερσης χαρακτηρίζοντάς την «βάρβαρη» ενώ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε ανώτατους Σύρους αξιωματούχους. Η Συρία επιρρίπτει την ευθύνη για τις βιαιότητες σε ένοπλες οργανώσεις που στηρίζονται από ισλαμιστές και «ξένες δυνάμεις».