Η ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας BP ότι κατάφερε για πρώτη φορά χτες να σταματήσει τη διαρροή, μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon, οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να τη χαρακτηρίσει ως «καλή είδηση».

Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί οριστικά μέχρι να ολοκληρωθούν τα ανακουφιστικά φρεάτια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ο Ομπάμα είπε, ότι τον ανησύχησε το γεγονός ότι τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης άφηναν να εννοηθεί πως η τοποθέτηση του καινούριου καλύμματος από την BP σημαίνει ότι το πρόβλημα της πετρελαιοκηλίδας έχει πλέον λυθεί.

«Το νέο καπάκι είναι μια καλή είδηση. Είτε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη διαρροή είτε θα συλλέγουμε όλο το πετρέλαιο μέχρι να κατασκευαστεί το ανακουφιστικό φρεάτιο», είπε ο Ομπάμα. Το φρεάτιο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου. Πρόσθεσε όμως ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση. «Κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, ότι τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζει να επισκεφθεί για πέμπτη φορά την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.