Η ιαπωνική κυβέρνηση πρόκειται σήμερα να οριστικοποιήσει το είδος της βοήθειας προς την Τepco, th διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου της Φουκουσίμα, η οποία καλείται να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις στους πληγέντες από το πυρηνικό δυστύχημα.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη διάρκεια συνεδρίασης του πρωθυπουργού με το υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει σήμερα. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να βοηθήσει την εταιρία να αντεπεξέλθει και αναμένεται να συμφωνήσει στη σύσταση ενός νέου σώματος για τη διευκόλυνση της καταβολής των αποζημιώσεων κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετέδωσε το Kyodo.

Οι όροι που θα επιβληθούν στην Tepco περιλαμβάνουν την εποπτεία από την κυβέρνηση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της εταιρίας και τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη διαχείριση πριν το σεισμό και το τσουνάμι.

Μετά το σεισμό, πολλοί αντιδραστήρες του εργοστασίου υπερθερμάνθηκαν, προκαλώντας πυρκαγιές και εκρήξεις εξαιτίας των οποίων έκτοτε διαρρέει ραδιενεργό υλικό.

Η Tepco καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκτοπισμένους κατοίκους της περιοχής και επιχειρηματίες των οποίων καταστράφηκαν οι περιουσίες. Η εταιρία ανακοίνωσε χθεςότι θα δεχτεί τους όρους της κυβέρνησης και ότι θα πουλήσει τις θυγατρικές της και θα μειώσει τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών της ώστε να εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσό για τις αποζημιώσεις.