Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Μιζουράτα που πολιορκείται εδώ και δύο μήνες από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι. Το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στα δυτικά βλέπει τα αποθέματά της σε σε τροφή και πόσιμο νερό να εξαντλούνται. Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε την Κυριακή ότι τα εφόδια σε νερό και τρόφιμα αλλά και σε καύσιμα αρκούν το πολύ για ένα μήνα ακόμα.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες έφθαναν δια μέσου θαλάσσης φορτία με προμήθειες από δύο έως πέντε φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια όμως οι σφοδρές επιθέσεις και οι σχεδόν καθημερινές μάχες με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι για τον έλεγχο του λιμανιού Σαντούν Ελ-Μιζουράτι, ελαχιστοποίησαν η και διέκοψαν εντελώς τις αποστολές των πλοίων με τις απαραίτητες προμήθειες σε τροφές και πόσιμο νερό αλλά και σε ιατρικά εφόδια.

Η Μιζουράτα τελεί εδώ και δύο μήνες υπό στενή πολιορκία από τα κυβερνητικά στρατεύματα, που επιχειρούν να εξαλείψουν τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στα δυτικά, που είναι ουσιαστικά και το μοναδικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Οι αντάρτες που κατάφεραν να εκκαθαρίσουν την πόλη από τους ελεύθερους σκοπευτές του καθεστώτος κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει ότι πρέπει για να εμποδίσει τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι από το να βομβαρδίζουν από ξηράς την πόλη, αλλά και να κρατούν αποκλεισμένο το λιμάνι της πόλης φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους πολιορκημένους.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων απηύθυνε έκκληση στο ΝΑΤΟ να αλλάξει την τακτική του προσαρμόζοντάς την στις νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί το καθεστώς, αλλά και να αυξήσει τα επίπεδα της συμμετοχής του στη μάχη κατά του καθεστώτος. «Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που μας προσέφεραν οι δυνάμεις της συμμαχίας μέχρι τώρα. Φανταζόμαστε δε σε πόσο χειρότερη θέση θα ήμασταν αν δεν είχε αναλάβει δράση το ΝΑΤΟ», παραδέχτηκε ζητώντας ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου, όπως είπε, να εξαλειφθεί ο ανθρωπιστικός κίνδυνος κατά πολιτών, όπως ο αποκλεισμός του λιμανιού της Μιζουράτα.