Με πολιτικά και όχι στρατιωτικά μέσα πρέπει να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Το παιχνίδι τελείωσε για τον Καντάφι», είπε ο Ράσμουσεν, «πρέπει να συνειδητοποιήσει σύντομα και χωρίς αργοπορία ότι δεν υπάρχει μέλλον για τον ίδιο και το καθεστώς του».

«Ο χρόνος που του απομένει είναι μετρημένος. Ο ίδιος είναι απομονωμένος», πρόσθεσε.

Μετά το κύμα των εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν και την αυξημένη πίεση στους αφγανούς ταλιμπάν, ο Ράσμουσεν δήλωσε πως αισθάνεται αισιόδοξος για την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία έπειτα από 41 χρόνια.

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για να εμποδίσουν τις λιβυκές καθεστωτικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αντικαθεστωτικών δεν έχουν φέρει προς το παρόν αποτέλεσμα.

«Πρέπει να κατανοήσουμε κατ’ αρχήν πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Για να βγούμε από το αδιέξοδο χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση», επισήμανε ο Ράσμουσεν.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως οι συστηματικές και απεχθείς επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων εναντίον του λιβυκού λαού θα σταματήσουν όσο ο Καντάφι παραμένει στην εξουσία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Τον Ντόνιλον σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια δήλωσε στο ABC πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να ενισχύσει το ρόλο της στην Λιβύη.

«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ηγείται της επιχείρησης και εμείς το στηρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πόλιτείες δεν έχουν την πρόθεση να αναλάβουν εκ νέου τον επιχειρησιακό έλεγχο της εκστρατείας του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ήταν επικεφαλής των αεροπορικών επιδρομών την πρώτη εβδομάδα, αλλά αμέσως μετά παρέδωσαν τον έλεγχο στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον ανήκει στο λαό της Λιβύης και εκείνος θα αποφασίσει για το μέλλον της χώρας. Είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις επιθέσεις, όπως ορίζει η απόφαση του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα παραμείνουμε εκεί όσο χρειάζεται για να εκπληρώσουμε το στόχο μας», επισήμανε ο Ντόνιλον.

Ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι δήλωσε στο Fox News πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα στη Λιβύη είναι «ασαφής» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιλέξει μια δυναμική στρατιωτική προσέγγιση για να απαλλάξει την Λιβύη από τον Καντάφι.