Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ έφθασε στο Κάιρο την Κυριακή προκειμένου να υπογράψει από κοινού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη της Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς τη συμφωνία για τον τερματισμό της πολυετούς διένεξης των δύο παρατάξεων.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι ο Μεσάαλ, ο Αμπάς και ο Ισμαήλ Χανίγιε, ο ανατραπείς πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, πρόκειται να λάβουν μέρος σε τελετή για το σκοπό αυτό που θα αρχίσει την Τετάρτη –υπό την αιγίδα της Αιγύπτου– και θα συνυπογράψουν τη συμφωνία για τον τερματισμό του ενδοπαλαιστινιακού διχασμού.

Οι Αμπάς και Χανίγιε αναμένεται να φθάσουν στο Κάιρο το απόγευμα της Τρίτης, ενώ στην τελετή θα παραστούν και αντιπροσωπείες άλλων παλαιστινιακών δυνάμεων και παρατάξεων.

Η σύνοδος των ηγεσιών των παρατάξεων αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες και θα γίνει στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Η Αίγυπτος θα παρακολουθεί την τήρηση της συμφωνίας.

Ο Μεσάαλ είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς που φθάνει στο Κάιρο μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Την Τετάρτη ηγετικά στελέχη της Φάταχ και της Χαμάς υπέγραψαν προσχέδιο της συμφωνίας που έχει στόχο να τερματιστεί ο τετραετής διχασμός της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, και της Δυτικής Όχθης, όπου κυβερνά ο Αμπάς.