«Τα πλοία θα πρέπει να επανδρωθούν με στρατιωτική φρουρά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πειρατικών επιθέσεων», δηλώνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Σπύρος Πολέμης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική».

Υπογραμμίζει τον κίνδυνο για την ζωή των ναυτικών από τους όλο και βιαιότερους πειρατές της Σομαλίας και ζητάει τη λήψη σκληρότερων μέτρων σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Διαβάστε τι είπε ο Σπύρος Πολέμης για το πρόβλημα της πειρατείας:

Κύριε πρόεδρε, πρόσφατα το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εξέδωσε μια απόφαση σχετικά με την πειρατεία, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μπορούν τα πλοία να επανδρώνονται με στρατιώτες ως μέτρο προστασίας από τους πειρατές. Μπορείτε να αναφέρετε κάτι περισσότερο σε σχέση με την απόφαση αυτή;
Η θέση του ICS (Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο) είναι ότι η κάθε εταιρία θα αποφασίσει από μόνη της εάν θέλει ή δεν θέλει να επανδρώσει τα πλοία της με ενόπλους φρουρούς, είτε στρατιωτικούς είτε ιδιώτες. Το ICS προσθέτει ότι δεν είναι υπέρ της χρησιμοποιήσεως των ιδιωτικών φρουρών για πολλούς λόγους, ο κύριος των οποίων είναι τα «rules of engagement»(κανόνες εμπλοκής), τα οποία τα αποφασίζουν οι ίδιοι. Το ICS είναι υπέρ των στρατιωτικών φρουρών.

Πώς εκτιμάτε τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο φαινόμενο της πειρατείας;
Η διεθνής κοινότητα, εάν μιλάμε για τους πολίτες, δεν φαίνεται να εκφέρουν κάποια ιδιαίτερη γνώμη, άλλο που το να λένε ότι είναι απαράδεκτη η πειρατεία και ειδικά ότι οι πολιτικοί αφήνουν κάτι τέτοιο να συνεχίζεται. Εάν μιλάμε για τις κυβερνήσεις και εξαιρέσουμε το ότι έχουν στείλει πολεμικά πλοία εις την περιοχή της Σομαλίας, δυστυχώς, ακολουθούν σχετικά μια παθητική στάση. Συλλαμβάνουν πειρατές, τους παίρνουν τα όπλα και τα μικρά πλοιάρια και κατόπιν τους αφήνουν ελεύθερους, λέγοντας ότι ο νόμος της χώρας τους δεν τους επιτρέπει να τους δικάσουν. Η απάντησή μας είναι ας αλλάξουν το νόμο τους, εάν είναι όντως έτσι. Το Unavfor γνωρίζει όλα τα πλοία, τα λεγόμενα mother ships, γνωρίζουν που ευρίσκονται και δεν αποφασίζουν να τα ακινητοποιήσουν με τη δικαιολογία ότι φοβούνται για τη ζωή των ναυτικών. Αυτό δεν χωράει καμία συζήτηση, η ζωή των ναυτικών για μας είναι προτεραιότης, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η ακινητοποίηση των mother ships θα έχει τέτοιο αποτέλεσμα. Όπως λέει και το ρητό, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Η προτεραιότης, όπως είπα είναι οι ναυτικοί μας, όμως είναι γνωστό ότι έχουν αρχίσει να τους σκοτώνουν εν ψυχρώ και επίσης, να τους βασανίζουν. Αυτή η κατάσταση επομένως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει με κάποια δικαιολογία. Πρέπει οι κυβερνήσεις άμεσα να λάβουν σκληρότερα μέτρα εναντίον των πειρατών. Πρέπει αμέσως να ακινητοποιήσουν τα mother ships για να σταματήσει η εξάπλωση της πειρατείας πέραν των ακτών της Σομαλίας. Πρέπει να μην αφήνουν κανένα πειρατή ελεύθερο και να τον δικάζουν. Πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την παροχή ενόπλων, δηλαδή των στρατιωτών επάνω σε κάθε πλοίο, εφόσον αυτό ζητά η ναυτιλιακή εταιρεία. Τέλος, πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τι θα γίνει με το κράτος της Σομαλίας έτσι ώστε να σταματήσει η έξοδος των πειρατών απ’ αυτό το κράτος.