Ένας μήνας έχει περάσει από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία και η διοίκηση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ακόμα δεν έχει ανακτήσει τον έλεγχο των πυρηνικών αντιδραστήρων με αποτέλεσμα οι αρχές της χώρας να σχεδιάζουν επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Η αδυναμία της ιαπωνικής διοίκησης να ελέγξει την πυρηνική κρίση στη χώρα προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία με το κόμμα του πρωθυπουργού Ναότο Καν να υφίσταται μεγάλες απώλειες και τις γειτονικές Κίνα και Νότια Κορέα να εντείνουν την κριτική.

Οι μηχανικοί που δίνουν τη δική τους μάχη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα ελπίζουν να σταματήσουν σήμερα να ρίχνουν ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση της ζώνης εκκένωσης που έχει οριστεί στα 20 χιλιόμετρα. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αλλά και μεμονωμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία συμβουλεύουν η ζώνη να φτάσει τα 80 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi, η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση της ζώνης στα 30 χιλιόμετρα σε ορισμένες περιοχές, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, και στους κατοίκους θα δοθεί μία εβδομάδα καιρός για να προετοιμάσουν την εγκατάλειψη των σπιτιών τους…