Την ανησυχία τους για την  ανάμειξη του Ιράν στις υποθέσεις τους εξέφρασαν οι  αραβικές χώρες του Κόλπου, μετά την έντονη διαμαρτυρία της Τεχεράνης για την αποστολή στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία στο Μπαχρέιν και μια υπόθεση κατασκοπείας που συνέβαλε στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιφέρεια.

Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου απορρίπτει τη «συνεχιζόμενη ανάμειξη» στα εσωτερικά των έξι κρατών-μελών του.

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ «καταδικάζει εντονότατα την ιρανική ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα του Μπαχρέιν, η οποία αποτελεί παραβίαση των διεθνών συνθηκών», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Το σιιτικό Ιράν επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για το γεγονός ότι έστειλε μονάδες των ένοπλων δυνάμεών της στο Μπαχρέιν, όπου σημειώνονται κινητοποιήσεις από τους πλειοψηφούντες σιίτες εναντίον της σουνιτικής μοναρχίας.

Το Ριάντ και άλλες κυβερνήσεις χωρών του Κόλπου, που φοβούνται την επιρροή της Τεχεράνης και το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια από τις σιιτικές μειονότητες, θεωρούν το Μπαχρέιν ως τη σοβαρότερη απειλή εν μέσω σειράς ταραχών κι εξεγέρσεων σε ολόκληρη την περιφέρεια από τον Ιανουάριο.

Η σύνοδος «καταδίκασε τις αβάσιμες κατηγορίες στην ανεύθυνη δήλωση της ιρανικής βουλής όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία και τη θεωρεί εχθρική στάση και προκλητική ανάμειξη».

Η επιτροπή εθνικής ασφαλείας της βουλής του Ιράν ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, ότι η Σαουδική Αραβία «παίζει με τη φωτιά» στέλνοντας στρατεύματα στο Μπαχρέιν. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λένε ότι οι δυνάμεις τους στάλθηκαν βάσει μιας αμυντικής συμφωνίας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Στη σύνοδο καταδικάστηκε παράλληλα «η κατάφωρη Ιρανική ανάμιξη στο Κουβέιτ μέσω της τοποθέτησης πυρήνων κατασκόπων στην επικράτειά του».