Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, αλλά και των συνεργατών του, κάνοντας πλέον ασφυκτική την πίεση που ασκείται στο καθεστώς του, για να παραδώσει την εξουσία στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του εκλεγμένου προέδρου, Αλασάν Ουατάρα,. είχε προειδοποιήσει τον Γκμπαγκμπό, σε συνέντευξή του, ότι του απομένουν «λίγες ώρες» για να παραδώσει την εξουσία με ειρηνικό τρόπο.

«Ο χρόνος για διάλογο και κατάπαυση του πυρός τελείωσε. Ο Γκμπαγκμπό έχει λίγες ώρες για να αφήσει την εξουσία ειρηνικά» δήλωσε ο Γκιγιόμ Σορό, στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI.

Στο μεταξύ, η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση από δυνάμεις του Γκμπαγκμπό εναντίον ενός αυτοκινήτου που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή στο Αμπιτζάν.

«Αυτό το απόγευμα οι ειδικές δυνάμεις του πυροβόλησαν εναντίον ενός οχήματος που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή. Τέτοιες πράξεις είναι απαράδεκτες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.