Οι πιστές στον Λοράν Γκμπαγκμπό δυνάμεις «ασφάλειας και άμυνας» άνοιξαν σήμερα πυρ κατά αμάχων στο Αμπιτζάν, οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, σκοτώνοντας περίπου 10 ανθρώπους, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στην αφρικανική χώρα (ONUCI).

Η αποστολή κατηγόρησε τις πιστές στον Γκμπαγκμπό δυνάμεις ότι έκαψαν ζωντανό έναν άνδρα και ότι επιτέθηκαν σε δύο ομάδες κυανοκράνων, ενώ οι καταγγελίες δε σχολιάστηκαν από την πλευρά του Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος στο τέλος των προεδρικών εκλογών πέρυσι την 28η Νοεμβρίου εγκλείστηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Εξάλλου, ελικόπτερο της ONUCI «δέχθηκε τα πυρά ενός βαρέως αυτομάτου όπλου» από τις πιστές στον Αλασάν Ουαταρά δυνάμεις, τις «Νέες Δημοκρατικές δυνάμεις», ενώ υπερίπτατο της πόλης Ντουεκουέ στη δυτική Ακτή του Ελεφαντοστού.

Ο Ουαταρά αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ ως ο νικητής των καθυστερημένων προεδρικών εκλογών που έγιναν τελικά πέρυσι το φθινόπωρο. Πρεσβευτές του έχουν εγκατασταθεί ήδη στις πρωτεύουσες σημαντικών δυτικών κρατών (Γαλλία, Βέλγιο κ.ά.).

Η ONUCI, υποστήριξε ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί «έγκλημα πολέμου».

Οι πιστές στον Ουαταρά δυνάμεις κατ’ ουσία είναι αυτές που ήλεγχαν από το τέλος του 2002 τον βόρειο τομέα της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο διεθνώς.

Προελαύνουν οι δυνάμεις του Ουαταρά

Σήμερα οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Ουαταρά προέλασαν κατά τον άξονα Ντουεκουέ-Νταλόα (κεντροδυτικός τομέας)-Μποντουκού (ανατολικός τομέας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Γκάνα)-Αγκνιμπιλεκρού (νοτιότερα). Κινήθηκαν και προς νότο με ταχύτητα. Δεν αποκλείεται σύντομα να ελέγχουν και το ίδιο το Αμπιτζάν, σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Αναφέρθηκαν σποραδικές μάχες στο Ντουεκουέ. Η Νταλόα και το Αμπιτζάν είναι πόλεις πολύ φιλικά προσκείμενες στον Ουαταρά.

Στη Νταλόα, όπου η αστυνομία μοιάζει να έχει αποσυρθεί, λεηλατήθηκε τα τοπικό κομματικό Γραφείο του Γκμπαγκμπό, κάτω από τις επευφημίες του πλήθους.

Υπάρχει σοβαρή καταγγελία ότι νοτιοδυτικά της Ντουεκουέ, στο Γκουικλό, σφαγιάστηκαν 200 Αφρικανοί-από το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Σενεγάλη, το Τόγκο και τη Γουϊνέα. Σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης, καταγγέλθηκε αορίστως ότι «οι ξένοι από τη δυτική Αφρική υποδαυλίζουν τα πάθη».

Μεταξύ Ντουεκουέ και Νταλόα παράγονται, σε ετήσια βάση, 600 χιλιάδες τόννοι κακάο. Αυτή είναι περίπου η εξαγωγική δυνατότητα ετησίως από το παγκοσμίως γνωστό λιμάνι της χώρας, το Σαν Πεντρό. Η τιμή του προϊόντος έφθασε προ ημερών σε «υψηλό» μιας 30ετίας, ενώ σήμερα στο Λονδίνο αυτή σημείωνε πτώση σε σύγκριση με την Δευτέρα -σε ποσοστό 3,2% .

Η πλευρά Γκμπαγκμπό έχει ζητήσει να φύγει από την χώρα η αποστολή του ΟΗΕ. Όμως, και η πλευρά Ουαταρά ενίσταται, ότι η αποστολή των κυανόκρανων «δεν προστατεύει επαρκώς τους αμάχους».

Εξαιτίας της μετεκλογικής πολιτικής βίας, 462 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη δυτικοαφρικανική αυτή χώρα.

Να προστατευθεί η ζωή των αμάχων

Η κυβέρνηση της Γαλλίας (η Ακτή Ελεφαντοστού είναι πρώην αποικία της) παρακινεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ «να απαγορεύσει τη χρήση βαρέων όπλων» στην εν λόγω αφρικανική χώρα «ιδίως στην οικονομική πρωτεύουσα Αμπιτζάν και να προστατευθεί η ζωή των αμάχων». Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο Παρίσι, ζητείται η ONUCI «να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της με τη μεγαλύτερη δυνατή σθεναρότητα. Ας αναλάβει η διεθνής κοινότητα δράση. Περιθώριο αναμονής δεν υπάρχει».

Παραπέμπει το Παρίσι στο σχέδιο ασφάλειας για την Ακτή Ελεφαντοστού που έχει κατατεθεί στη γραμματεία του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συνεργασία με την Νιγηρία. Με αυτό ζητείται «η πλευρά Γκμπαγκμπό να συνταχθεί άμεσα με τα αιτήματα του λαού της Ακτής του Ελεφαντοστού, δεδομένου ότι η καθημερινή ζωή επιδεινώνεται, από ημέρα σε ημέρα, σταθερά».

Μόνο προς τη Λιβερία έχουν μετακινηθεί 112 χιλιάδες άμαχοι.