Οι πολίτες της Υεμένης συνεχίζουν τις διαδηλώσεις ζητώντας την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα εδώ και 32 χρόνια, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Ντάμαρ, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαναά. Η Ντάμαρ είναι γνωστή για τους δεσμούς της με τον πρόεδρο Σάλεχ, ενώ από αυτή την πόλη κατάγεται ο πρωθυπουργός της Υεμένης και ο υπουργός Εσωτερικών.

«Φύγε! Φύγε!», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ έριξαν πέτρες σε κυβερνητικά κτίρια προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων, όπως δήλωσαν μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Οι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν την πορεία τους και πλέον κάνουν καθιστική διαμαρτυρία την οποία θα διακόψουν, όπως λένε, μόνο όταν αποχωρήσει από την εξουσία ο Σάλεχ.

Εξάλλου η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να διαλύσει τις διαδηλώσεις τόσο στην Ντάμαρ, όσο και στην επαρχία Σάμπουα, στη νότια Υεμένη, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες. Επιπλέον σήμερα για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά και οι ένοπλες δυνάμεις, σε απάντηση στις εκκλήσεις νεαρών ακτιβιστών να πραγματοποιηθεί πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.

Ο στρατός περικύκλωσε το προεδρικό μέγαρο και το πανεπιστήμιο της Σαναά, όπου οι διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία εδώ και εβδομάδες και το οποίο ήταν επί ημέρες θέατρο συγκρούσεων μεταξύ των φιλοκυβερνητικών και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ οι φρουροί της κεντρικής φυλακής της Σαναά σκότωσαν έναν κρατούμενο και τραυμάτισαν ακόμη έναν στη διάρκεια διαμαρτυρίας. Οι κρατούμενοι ζητούσαν δικαιοσύνη και την αποχώρηση του Σάλεχ.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη νότια Υεμένη απειλούν να κάψουν τα σχολεία, αν οι δάσκαλοι και οι μαθητές δεν πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις στην πόλη Αντεν, σύμφωνα με την Unicef.

«Επιβεβαιωμένες πληροφορίες από χθες αναφέρουν πως αριθμός σχολείων στην αλ Μανσούρα και την αλ Μουάλα (συνοικίες της πόλης Αντεν) δέχθηκαν επιθέσεις από διαδηλωτές», αναφέρει η Unicef σε ανακοίνωσή της.

«Σύμφωνα με τις αναφορές, τα παιδιά και οι δάσκαλοι δέχθηκαν απειλές και τους είπαν ότι, αν δεν φύγουν από τα σχολεία για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις, θα τα κάψουν. Ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή».

Το στέλεχος της Unicef Μοχάμεντ αλ Ασαάντι, που έχει την έδρα του στη Σαναά, δήλωσε στο Ruetres ότι γνωρίζει δύο σχολεία που δέχθηκαν απειλές, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον στο Αντεν οι γονείς κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι.