Στην πρόθεση της Τουρκίας να μπλοκάρει μία εκλογή της αυστριακής πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ, στη θέση του γενικού γραμματέα, του εδρεύοντα στη Βιέννη ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), αναφέρεται σε σημερινό σχετικό δημοσίευμά της η ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (από το οποίο προέρχεται η κ. Πλάσνικ), έχει προτείνει επίσημα την 54χρονη πρώην επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, του οποίου η θητεία λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει με πολλή δυναμικότητα, να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Για την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού απαιτείται η συναίνεση και των 56 χωρών-μελών του και εξάλλου τη θέση αυτή διεκδικεί και ο τούρκος διπλωμάτης Ερσίν Ερτσίν, ο οποίος ήταν και ο μόνος επίσημα υποψήφιος μέχρι πρόσφατα πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ.