Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κλιμάκωση της βίας στη νότια Συρία οδήγησε στον θάνατο 594 ανθρώπων μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, 300 Δρούζοι από τη Σουέιντα περιλαμβάνονται στους νεκρούς, εκ των οποίων 154 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 83 «που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από μέλη (των δυνάμεων) που υπάγονται στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών».

Οι μάχες στοίχισαν επίσης τη ζωή σε 257 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και σε 18 σουνίτες Βεδουίνους μαχητές, εκτός από τρία μέλη φυλών «που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από Δρούζους μαχητές», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επίσης, 15 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, και ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε την ώρα που κάλυπτε τις συγκρούσεις, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι ήταν αντίθετη με τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν παρείχαν υποστήριξη στα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία, καθώς την προηγούμενη ημέρα είχαν εργαστεί για μια αποκλιμάκωση της βίας.

«Μπορώ να σας πω ότι όσον αφορά την επέμβαση και τη δραστηριότητα του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη βία στη Συρία, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αρχίσουν έναν ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη εκεχειρία.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εμπλέκεται ενεργά σε όλες τις περιφέρειες στη Συρία για να βαδίσουν προς την ηρεμία και τη συνέχιση των συνομιλιών για την ενσωμάτωση και κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να ηγηθεί της πορείας προς τα εμπρός.

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Σουέιντα

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε απόψε κοντά στη συριακή πόλη Σουέιντα, η οποία κατοικείται ως επί το πλείστον από Δρούζους, στον νότο της χώρας.

Πρόκειται για το πρώτο ισραηλινό πλήγμα στη Συρία μετά την αποχώρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από τη Σουέιντα. Μια αποχώρηση που ζήτησε το Ισραήλ έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών και φυλών Βεδουίνων.

Σύμφωνα με το SANA «αεροσκάφη της ισραηλινής κατοχής έκαναν επιδρομή στα περίχωρα της Σουέιντα».

Οι υπηρεσίες του προέδρου Σάρα κατηγορούν δρούζους μαχητές πως παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός

Η συριακή προεδρία κατηγόρησε χθες Πέμπτη δρούζους μαχητές στη Σουάιντα ότι παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση των δυνάμεων των νέων αρχών από την επαρχία, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, υποστήριξε πως «δυνάμεις εκτός νόμου» –αυτόν τον όρο χρησιμοποιούν οι de facto αρχές όταν αναφέρονται σε παρατάξεις των Δρούζων στη Σουάιντα– παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιδιδόμενες σε πράξεις «φρικιαστικής βίας» εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων «εγκλημάτων που αντίκεινται πλήρως στις υποχρεώσεις (τους βάσει της) μεσολάβησης» και «απειλούν την κοινή ειρήνη ωθώντας σε χάος και κατάρρευση της ασφάλειας» στην περιοχή, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 500 από την Κυριακή, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ