Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Πέμπτη ότι αναζητά περισσότερες πληροφορίες από την πλατφόρμα X του Έλον Μασκ σχετικά με αλλαγές στη νομική της δομή, λίγους μήνες μετά την εξαγορά της από την xAI σε μια συμφωνία ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Παρακολουθούμε στενά τις αλλαγές στη νομική δομή της X, όπως θα κάναμε και με οποιαδήποτε άλλη χαρακτηρισμένη πλατφόρμα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.
Ωστόσο, η New York Post αναφέρει πως ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε προηγούμενο δημοσίευμα του Bloomberg News, σύμφωνα με το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων στην X βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA).
Σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών του τον Αύγουστο, ο ρυθμιστικός φορέας ενδέχεται να ανακοινώσει πρόστιμο στην X για φερόμενες παραβάσεις του DSA, αν και δεν αποκλείονται καθυστερήσεις.
Οποιαδήποτε εταιρεία διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) αντιμετωπίζει πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως και το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της, ενώ σε περιπτώσεις επανειλημμένων παραβάσεων ενδέχεται να της απαγορευτεί εντελώς η δραστηριότητα στην Ευρώπη.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το X πρόσθεσε ένα «disclaimer» δηλαδή μια αποποιητική δήλωση στο διάσημο μπλε «τσεκ», σε μια προσπάθεια να προλάβει την επιβολή ενός ενδεχομένως βαρύτατου προστίμου από τις ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προκαταρκτικά πορίσματα τον Ιούλιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα οποία το X παραβίασε κανόνες του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) σχετικά με παραπλανητικό σχεδιασμό, ύστερα από τη μετατροπή του χαρακτηριστικού μπλε σημαδιού ελέγχου ή blue checkmark που μπορεί να έχει ένας χρήστης στην άκρη του ονόματος του σε επί πληρωμή επαλήθευση, αποδίδοντας έτσι ψευδή αξιοπιστία σε χρήστες. Το X είχε διαφωνήσει με την αξιολόγηση αυτή.
Η ΕΕ είχε ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για τις φερόμενες παραβάσεις του X ως προς τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) τον Δεκέμβριο του 2023.