Εκδήλωση για την «Εβδομάδα Τουρκικής Κουζίνας στην Τουρκία και στο εξωτερικό» πραγματοποιήθηκε απόψε στην πρεσβευτική κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται συγχρόνως σε όλες τις τουρκικές πρεσβείες, και άνοιξε με ομιλία του πρέσβη Ερτσιγιές Τσαγατάι.

Όπως είπε, αν και κάθε χρόνο επιλέγονται τα πιάτα μιας συγκεκριμένης περιοχής ή πόλης της Τουρκίας για το κύριο θέμα της εκδήλωσης, φέτος επιλέχθηκε η παρουσίαση κλασικών πιάτων της τουρκικής κουζίνας. Τα οποία, όπως είπε, τα κάνουν τόσο ξεχωριστά η γεύση, η απλότητα αλλά και η φιλοσοφία τους.

Παρουσιάστηκαν από 14 κλασικά πιάτα πολλά από τα οποία φαίνονται όπως είπε οικεία στους Έλληνες γιατί «η κοινή μας γεωγραφία και ιστορία έχουν οδηγήσει σε πολλούς γαστρονομικούς παραλληλισμούς. Ωστόσο, θα παρατηρήσετε ότι οι συνταγές, τα συστατικά και οι μέθοδοι παρασκευής συχνά διαφέρουν». Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν πιάτα με την τουρκική εκδοχή του μουσακά, ή των «κουρού κούφτε» (ξερά κεφτεδάκια).

Καταλήγοντας ο κ. Ερτσιγιές, είπε ότι η τουρκική κουζίνα είναι ένα αρμονικό μείγμα της κουζίνας του οθωμανικού παλατιού και των πλούσιων τοπικών κουζινών της Τουρκίας, και ένα νόστιμο μείγμα επιρροών από την Κεντρική Ασία, την Ανατολία, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο τούρκος πρέσβης τέλος, αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Εμινέ Ερντογάν, συζύγου του προέδρου της χώρας, για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων καθώς και στη σύζυγό του Χάλα για την στήριξη της εκδήλωσης, και έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος «καλή όρεξη» στα ελληνικά.

Πηγή: ΑΠΕ