Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, Άχμεντ Άουαντ μπιν Μουμπάρακ, κάνοντας λόγο για «πολλές δυσκολίες», μεταξύ των οποίων και αδυναμία ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.

Η παραίτησή του ακολουθεί τη σύγκρουση με τον Ρασάντ αλ Αλίμι, τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Υεμένης, σχετικά με τις εξουσίες του αφότου ο τελευταίος αρνήθηκε το αίτημα του Μουμπάρακ να αποπέμψει 12 από τους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τις πηγές ο υπουργός Οικονομικών Σάλεμ Σάλεχ μπιν Μπράικ αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός.

Ο Μουμπάρακ διορίστηκε πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2024 αφού είχε διατελέσει προηγουμένως υπουργός Εξωτερικών. Το 2015 απήχθη από την πολιτοφυλακή των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, όταν ήταν προσωπάρχης της προεδρίας στη διάρκεια της σύγκρουσης των Χούθι με τον τότε πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Η παραίτηση του Μουμπάρακ, την οποία ανακοίνωσε με μια δήλωση, έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ εντείνουν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι με σκοπό να τους εμποδίσουν να θέτουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα φονικά πλήγματα στην οργάνωση από τον Μάρτιο είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Η Υεμένη έχει εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο για πάνω από μια δεκαετία. Οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το 2014 και εκδίωξαν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να μετακινηθεί στην πόλη-λιμάνι Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι Χούθι έχουν τώρα υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της χώρας περιλαμβανομένων των μεγαλύτερων πληθυσμιακών κέντρων στον βορρά και στη δύση.

Πηγή: ΑΠΕ