Οι New York Times κατηγορούν την Άνγκελα Μέρκελ ότι ευθύνεται για τη μεγαλύτερη διάρκεια της κρίσης και ότι συμπεριφέρεται σαν να  είναι το πρόβλημα άλλων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία, ο μεγαλύτερος πιστωτής και ο μεγαλύτερος δωρητής στην Ε.Ε. θα πρέπει να παίξει ένα κεντρικό ρόλο στην οποιαδήποτε λύση.

Η καγκελάριος Μέρκελ ζητάει και οι 17 χώρες της ευρωζώνης να παραδειγματιστούν με γνώμονα τις γερμανικές αρχές σε αντάλλαγμα για κάποια ελάχιστη οικονομική βοήθεια. Θέλει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να έχουν έλλειμμα όσο της Γερμανίας, να δίνουν σύνταξη στα 67 χρόνια όπως γίνεται στη χώρα της και να ανεβοκατεβάζουν τους φόρους του ανάλογα με τους γερμανικούς. 
Όμως περισσότερη διαφάνεια, πειθαρχία και χρηματοπιστωτική ρύθμιση δεν σημαίνουν ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν γερμανικούς κανόνες. Οι New York Times τονίζουν ότι θα είναι αρκετά δύσκολα να περάσουν αυτά τα μέτρα ακόμα και χωρίς να φαίνονται ως γερμανικοί κανόνες. Οι Βρυξέλλες και η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να ζητήσουν παραπάνω από την Άνγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία. Το Βερολίνο θα έπρεπε να στηρίξει τη δημιουργία ευρωομολόγου, τονίζει η εφημερίδα.