Η Αίγυπτος σχημάτισε τη νέα κυβέρνησή της και αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ήταν δημοφιλής μεταξύ των ξένων επενδυτών, και τον υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο επέκριναν οι διαδηλωτές για τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις, έκαναν γνωστό σήμερα πηγές.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιούσεφ Μπούτρος-Γάλι αντικαταστάθηκε από τον Γκαουντάτ ελ-Μαλτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ελεγκτικού συμβουλίου και έγινε δημοφιλής επειδή αντιμετώπισε τη διαφθορά, δήλωσε μια πηγή. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως ο Ελ-Μαλτ διέψευσε την πληροφορία ότι διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών.

Η ίδια πηγή, καθώς και μια άλλη πολιτική πηγή, δήλωσαν πως ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου ενώ είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας, θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές για τρίτη ημέρα αύριο Τρίτη και πως δεν έχει προς το παρόν οριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους.

«Θα παρακολουθούμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Χισάμ Ραμίζ προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Εν τω μεταξύ, αρκετές αποθήκες που περιέχουν αρχαία αιγυπτιακά τεχνουργήματα λεηλατήθηκαν και μερικά από τα αντικείμενα που υπήρχαν σ’ αυτές εκλάπησαν και υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν σήμερα αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στις αποθήκες.

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε αποθήκη στο μουσείο Καντάρα κοντά στην πόλη Ισμαηλία στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία περιείχε 3.000 αντικείμενα από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο, δήλωσε πηγή στην τουριστική αστυνομία.

Πολλά από τα αντικείμενα βρέθηκαν στο Σινά από τους Ισραηλινούς αφού κατέλαβαν τη χερσόνησο κατά τον πόλεμο του 1967 και είχαν επιστραφεί πρόσφατα στην Αίγυπτο.

Ένας εργαζόμενος στην αποθήκη είπε ότι αυτοί που την λεηλάτησαν είπαν ότι ψάχνουν για χρυσό. Ο εργαζόμενος τους είπε ότι δεν υπάρχει χρυσός, όμως αυτοί συνέχισαν να λεηλατούν την αποθήκη, σπάζοντας μερικά αντικείμενα και παίρνοντας μαζί τους άλλα.

Ένας αρχαιολόγος είπε πως αποθήκες κοντά στις πυραμίδες της Σακάρα και του Άμπου Σιρ λεηλατήθηκαν επίσης.

«Σε άλλες τοποθεσίες, φρουροί και χωρικοί κατάφεραν να απωθήσουν τις επιθέσεις συμμοριών που ήθελαν να λεηλατήσουν», δήλωσε ο αρχαιολόγος.