Για απάνθρωπη μεταχείριση του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται πως διέρρευσε διαβαθμισμένα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks, κατηγορεί τις ΗΠΑ με ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία.

Από τον Ιούλιο του 2010, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κρατείται σε απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο, σ’ ένα κελί χωρίς μαξιλάρι, χωρίς σεντόνια και χωρίς κανένα προσωπικό αντικείμενο.

Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία με επιστολή της στον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ζητούσε να επανεξεταστούν οι συνθήκες κράτησης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ.

Ωστόσο οι συνθήκες κράτησης έγιναν ακόμη αυστηρότερες καθώς ο Μάνινγκ περιελήφθη στην κατηγορία των κρατουμένων που έχουν αυξημένες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

Έτσι οι αμερικανικές αρχές αφαίρεσαν από τον 23χρονο στρατιώτη όλα τα ρούχα του εκτός των εσωρούχων, καθώς και τα γυαλιά όρασής του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος συνελήφθη το Μάιο του 2010, κατηγορείται για «διαβίβαση διαβαθμισμένων εγγράφων» προς μια «μη εγκεκριμένη πηγή».

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως ο στρατιώτης αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 52 ετών.