Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και δεν υπήρξε καμία αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή στο ζήτημα του Κυπριακού.

Αντιθέτως, συζητήθηκαν το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας δεν υπάρχει αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, παρά τις αρχικές πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι τα θέματα αυτά ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Αναφορικά με το Κουρδικό, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με προσήλωση, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εναντίον κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ακεραιότητας, της ενότητας και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG», αλλά και κατά της FETO -δηλαδή των οπαδών του Φετχουλάχ Γκιουλέν τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016- και του «Ισλαμικού Κράτους».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο συντονισμός και η συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ θα προχωρήσει σε περαιτέρω στάδια με την επέκταση του πεδίου συμφωνίας μεταξύ των χωρών μας και δηλώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόοδος που θα σημειωθεί στον τομέα της ασφάλειας θα ενισχύσει τις κοινές μας προσπάθειες για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι «το PKK/KCK-PYD/YPG, το οποίο έχει μετατρέψει τα εδάφη που σφετερίστηκε στο Ιράκ και τη Συρία σε εστία τρομοκρατίας, και η υποστήριξη που του παρέχεται θα εξαλειφθεί μαζί με όλα τα στοιχεία του στην περιοχή μας και δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο γεγονός που παραβιάζει την εθνική μας ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας».

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σημείωσε πως «διαπιστώνεται ότι οι πρακτικές που αποσκοπούν στην καταστολή των φωνών που υψώνονται σε όλο τον κόσμο κατά του Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις σφαγές στη Γάζα αγνοώντας τις ευθύνες του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, να θέσει τέρμα στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την ανειλικρίνεια των κύκλων που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι είναι κρίσιμο να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης, όντας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να αυξηθούν οι προσπάθειες για να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για τη σφαγή».

Πηγή: Α[Ε