Το ναυάγιο ενός από τα πιο ιστορικά υποβρύχια του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας οκτώ δεκαετίες μετά το τελευταίο του ταξίδι, ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/5) η Διοίκηση Ιστορίας και Κληρονομιάς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το USS Harder, όπως αναφέρει το CNN, βρίσκεται σε βάθος 900 μέτρων στα ανοικτά του βόρειου νησιού Λουζόν των Φιλιππίνων, όρθιο και άθικτο, εκτός από ζημιές πίσω από τον πύργο ελέγχου του.

Το Harder χάθηκε στη μάχη στις 24 Αυγούστου 1944, μαζί με ολόκληρο το πλήρωμα 79 ατόμων, ενώ έκανε περιπολία στον πόλεμο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τις Φιλιππίνες από τις ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής.

Βύθισε δύο ιαπωνικά συνοδευτικά πλοία στα ανοικτά της χερσονήσου του Μπατάαν και στη συνέχεια κατευθύνθηκε βόρεια κατά μήκος των ακτών του Λουζόν με δύο άλλα υποβρύχια προς αναζήτηση περισσότερων στόχων.

Σε μια μάχη με το ιαπωνικό συνοδευτικό πλοίο CD-22 το πρωί της 24ης Αυγούστου, το Harder έριξε τρεις τορπίλες που αστόχησαν και αργότερα βυθίστηκε από την πέμπτη επίθεση με βόμβες βυθού του ιαπωνικού πλοίου.

Το ναυάγιο του Harder εντοπίστηκε χάρη στα στοιχεία που παρείχε το Lost 52 Project, μια προσπάθεια που έχει στόχο την ανεύρεση των 52 αμερικανικών υποβρυχίων που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τώρα, η ομάδα έχει εντοπίσει τουλάχιστον έξι υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.