Το πρώτο πόρισμα για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή του Ιρανού πρόεδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης 23/5 το οποίο τονίζει πως δεν εντοπίστηκαν ίχνη από σφαίρες στο σώμα του αεροσκάφους.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν έχει δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Προέδρου Ραΐσι, δηλώνοντας ότι δεν βρέθηκαν σημάδια από σφαίρες ή παρόμοιες επιπτώσεις στα συντρίμμια.

«Το ελικόπτερο πήρε φωτιά μετά τη συντριβή στο βουνό» ανέφερε η πρώτη έκθεση του στρατούεπαναλαμβάνοντας επίσης ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν με τη χρήση ιρανικών drones, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι το τουρκικό drone Akinci βρήκε τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, ο πιλότος του αεροσκάφους επικοινώνησε με το πλήρωμα δύο άλλων ελικοπτέρων ενάμιση λεπτό πριν από το δυστύχημα.

Στη συντριβή σκοτώθηκε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κι άλλα εφτά άτομα που συνόδευαν τον πρόεδρο.

Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για να τιμήσουν τον Εμπραχίμ Ραΐσι ενώ η κηδεία του έγινε το πρωί της Πέμπτης στην πόλη Μπιρζάντ.

Υπενθυμίζεται πως χρέη προσωρινού πρόεδρου ανέλαβε ο Μοχαμάντ Μοχμπέ και οι εκλογές στην χώρα έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.