Λίγες ώρες πριν από την πτώση του προέδρου της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, οι γαλλικές αρχές εντόπισαν και σταμάτησαν ένα αεροσκάφος γεμάτο με υλικό για την «επιβολή της τάξης» που είχε προορισμό τη χώρα του.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουάν, επιβεβαίωσε ότι στις 14 Ιανουαρίου η Γαλλία «αναχαίτισε» το υλικό αυτό που είχε παραγγείλει το καθεστώς του Μπεν Αλί από μια γαλλική εταιρεία. Μεταξύ άλλων στο φορτίο του αεροπλάνου περιλαμβάνονταν δακρυγόνα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Πηγές από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τελωνειακοί μπλόκαραν το φορτίο κατόπιν παρέμβασης του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Το περιοδικό Marianne, στην ιστοσελίδα του, εξήγησε ότι επρόκειτο για παραγγελία του προέδρου Μπεν Αλί σε ένα γαλλικό όμιλο που ειδικεύεται στην εξαγωγή αστυνομικών στολών και εξοπλισμού.

Στο μεταξύ, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τόσο του Μπεν Αλί όσο και του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό. Η υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ και αφορά όχι μόνο τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας αλλά και τα μέλη του περιβάλλοντός του.