Επτά νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού, που έπληξε το πρωί την Ταϊβάν και είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τη νήσο τα τελευταία τολάχιστον 25 χρόνια. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 736. Η δόνηση ήταν 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ή 7,4, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, και 7,2, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν. Προκάλεσε εκατοντάδες τραυματίες και προειδοποίηση για τσουνάμι για τη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, η οποία στη συνέχεια ήρθη.

Στις Φιλιππίνες, η Υπηρεσία Σεισμολογίας εξέδωσε προειδοποίηση για τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών σε πολλές επαρχίες καλώντας τους να μετακινηθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Αρκετά μικρά κύματα τσουνάμι έφθασαν σε τμήματα του νομού Οκινάουα στα νότια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα βρίσκονταν στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στα ανατολικά της χώρας, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού.

Η σεισμική δόνηση ήταν υποθαλάσσια και σημειώθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 77 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, κάποιοι στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στην Χουάλιεν και άλλοι σε σήραγγες που κατέρρευσαν.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι περίπου 60 από τους 77 εγκλωβισμένους βρίσκονται σε σήραγγα βόρεια της πόλης της Χουάλιεν και ότι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους σε άλλη σήραγγα είναι δύο Γερμανοί, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βίντεο δείχνουν διασώστες με σκάλες να προσπαθούν να απομακρύνουν κατοίκους από τα παράθυρα κτιρίων, ενώ σε άλλα σημεία της Ταϊβάν προκλήθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις.

Στην Ταϊπέι σημειώθηκαν μετασεισμοί με περισσότερους από 50 να έχουν καταγραφεί.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν, ενώ κάτοικος της Σανγκάης δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η δόνηση έγινε και εκεί αισθητή.

Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα και στο σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Ταϊπέι, ο οποίος έκλεισε προσωρινά για να απομακρυνθούν οι επιβάτες παρότι σύντομα επαναλειτούργησαν οι περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές.

Η προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα, επισκέφθηκε την Χουάλιεν.

«Στον παρόντα χρόνο το σημαντικότερο είναι, η πρώτη προτεραιότητα, να διασωθούν άνθρωποι», δήλωσε ο πρόεδρος μιλώντας έξω από ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στην Χουάλιεν.

Όπως είπε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους, η σιδηροδρομική σύνδεση με την περιοχή αναμένεται να ανοίξει εκ νέου αύριο Πέμπτη.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας ανακοίνωσε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί στα τρένα της παρότι θα καθυστερήσουν τα δρομολόγια προκειμένου να γίνει επιθεώρηση.

Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Taipower ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης και ότι οι δύο πυρηνικοί σταθμοί της νήσου δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μετά το 1999 όταν δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών κατέστρεψε 50.000 κτίρια (2.400 νεκροί).

Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουάλιεν μετρήθηκε στην 6η βαθμίδα της 7βαθμης κλίμακας.

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι ένας σεισμός τέτοιας σφοδρότητας προκαλεί κατάρρευση τοίχων εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από ενισχυμένο μπετόν και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν προκειμένου να μετακινηθούν.