Το πράσινο φως για την αναχώρηση από την Τυνησία των μελών των οικογενειών των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα άναψε χθες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Με οδηγία του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ συνέστησε επίσης σε όλους τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Τυνησία εξαιτίας των ταραχών.

«Οι αμερικανοί πολίτες στην Τυνησία πρέπει να εκτιμήσουν προσεκτικά την κατάστασή τους ως προς την ασφάλεια υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην χώρα αυτή και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Τυνησία», προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξηγώντας ότι οι ταραχές επεκτάθηκαν στην Τύνιδα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένων των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

«Αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα εξελίχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών, τραυματιών και τεράστιες υλικές καταστροφές», αναφέρεται και η ανακοίνωση καταλήγει με την σύσταση να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις, ακόμη και τις ειρηνικές, που μπορούν να εκτραπούν σε συγκρούσεις και κατά τη διάρκεια των οποίων οι αλλοδαποί μπορεί να γίνουν στόχος.

Στην Τύνιδα ξέσπασαν νέες σφοδρές συγκρούσεις χθες, ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες πιστές στον πρώην πρόεδρο Ζίνε Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι.

Στο μεταξύ, ο φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA) Λικά Ντολέγκα, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από δακρυγόνο την Παρασκευή ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, αλλά, σύμφωνα με πρόσωπα της οικογενείας του, δεν έχει πεθάνει, όπως εσφαλμένα μετέδωσαν χθες διεθνή πρακτορεία και αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση του EPA.